Cum vrea Banca Centrala din SUA sa relanseze economia

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 11:43
1509 citiri
Cum vrea Banca Centrala din SUA sa relanseze economia
Preºedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke

Presedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a declarat vineri ca nu exclude ca banca centrala sa faca noi achizitii de obligatiuni pentru sustinerea cresterii economiei si reducerea somajului in SUA, pe care il considera un "motiv grav de ingrijorare", transmite Bloomberg.

"Costurile politicilor nonconformiste sunt administrabile, atunci cand sunt gandite cu precautie, astfel ca nu putem exclude utilizarea in continuare a unor astfel de strategii, daca este nevoie", a afirmat Bernake in discursul sustinut in fata bancherilor si economistilor reuniti la simpozionul anual al Fed de la Jackson Jone, Wyoming.

Discursul lui Bernanke are loc cu doua saptamani inainte de sedinta comitetului pentru politica monetara al Fed, la care se va decide daca este necesara o noua extindere a programului record de stimulare a economiei americane.

Bernanke a trecut in revista masurile luate de banca centrala pe parcursul crizei financiare, afirmand ca au fost eficiente in stimularea cresterii economice si imbunatatirea conditiilor in piata.

El a avertizat totodata ca reducerea ratei somajului va continua numai daca cresterea economica se va accelera peste trendul pe termen lung.

"Nu am mai vazut o imbunatatire a ratei somajului din ianuarie. Daca cresterea economica nu se va accelera peste ritmul din ultima perioada, somajul se va mentine probabil cu mult peste nivelul corespunzator ratei maxime de angajare", a spus seful Fed.

Bernanke a aratat ca perioadele lungi de somaj ridicat provoaca "suferinte enorme si pierderi de talente umane" si risca totodata sa determine "daune structurale durabile in economie".

Numerosi membri ai comitetului de politica monetara al Fed au afirmat, la reuniunea de la inceputul lunii august, ca vor fi necesare in curand noi masuri de stimulare a economiei, daca nu vor aparea semne ale unei "consolidari substantiale si sustenabile".

Seful Fed a reconfirmat remarcile, concluzionand in discurs ca "Rezerva Federala va lua la nevoie noi masuri de sustinere a unei redresari economice mai solide si de imbunatatire sustenabila a conditiilor pe piata muncii, in conditii de stabilitate a preturilor".

Evolutia recenta a economiei americane ar putea fi nesatisfacatoare pentru reprezentantii Fed.

PIB-ul SUA a avansat cu 1,7% in trimestrul al doilea, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fata de 4,1% in ultimele trei luni din 2011. In acelasi timp, inflatia este sub tinta Fed, de 2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie sua, #somaj sua, #Ben Bernanke presedinte Fed SUA , #USA