Ce a lasat in urma uraganul Sandy: Primarul din New York nu stie valoarea pagubelor (Foto)

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 08:24
2653 citiri
Ce a lasat in urma uraganul Sandy: Primarul din New York nu stie valoarea pagubelor (Foto)

Locuitorii New York-ului au asteptat, marti seara, ca primarul Michael Bloomberg sa le dea vesti bune despre restabilirea curentului electric si a transportului in comun, insa nu le-au primit.

Metroul, scolile si parcurile publice raman inchise miercuri. Doar autobuzele au inceput sa circule partial marti seara si cu siguranta nu vor putea face fata numarului de navetisti care vor dori sa ajunga la serviciu in Manhattan, miercuri dimineata. Pentru moment nu se stie cand va putea fi repus in functiune metroul, atat timp cat exista inca tuneluri si statii sub apa.

"Este o catastrofa de proportii aproape biblice", a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Constructii si Investitii a Companiei de Metrou MTA.

Deocamdata nici macar nu au putut fi evaluate toate distrugerile cauzate de apa care a inundat liniile de metrou, repunerea in functiune ar putea dura zile, sau chiar saptamani. Tunelul Battery City care scurteaza distanta intre Manhattan si Brooklyn pentru traficul rutier a fost inundat si este plin ochi de apa. Si linia de cale ferata care face legatura cu New Jersey - PATH, a fost scoasa din uz pentru o perioada nedeterminata.

Curentul electric, caldura si apa calda nu au fost restabilite decat partial in zonele afectate, la sud de Times Square si se estimeaza ca nu vor putea fi repuse in functiune in totalitate nici miercuri. Inclusiv cladirea Consulatului Romaniei la New York, situata pe Strada 38 nu avea curent marti.

Desi vantul si ploaia au incetat, marti seara existau inca intersectii nesemnalizate cu trafic intens. Sute de masini au fost inundate luni noaptea, in zonele joase din Brooklyn si Manhattan, apa scotandu-le din functiune.

De asemenea, exista inca subsoluri inundate si pericol de electrocutare in cladiri din Manhattan.

Primarul Michael Bloomberg a anuntat marti seara ca 18 persoane si-au piedut viata in cele cinci districte ale Municipalitatii New York din cauza uraganului, aproximativ 7.000 de copaci au fost dezradacinati sau partial distrusi. Un numar de 240.000 de consumatori erau in continuare fara curent electric marti dupa-amiaza, potrivit companiei de electricitate Coned.

"Efective de politie sporite vor fi prezente in zonele fara curent", a spus primarul.

De asemenea, cateva mii de persoane erau inca in adaposturile deschise de primarie.

Parada de Halloween, una dintre traditiile New York-ului in noaptea de Halloween, 30 octombie, a fost amanata "pana la o data ulterioara", a mai anuntat primarul, insa Maratonul de la New York, care este programat pentru duminica viitoare, va avea loc.

Macaraua cu bratul rupt ramane inca un pericol pentru zona in care se inalta cladirea aflata in constructie, la intersectia Strazii 57 cu 7th Avenue, de aceea zona ramane in continuare inchisa, iar gazele au fost intrerupte in subteran pentru a nu provoca o explozie daca bratul se prabuseste in strada. "O noua macara va fi probabil ridicata pe varful cladirii, pentru a dezafecta macaraua rupta", a explicat primarul.

Imagini cu distrugerile cauzate de uraganul Sandy continua sa fie difuzate la posturile de televiziune, dar preocuparea pentru revenirea la normal devine predominanta.

Inclusiv campania electorala urmeaza sa revina in actualitate, o data cu vizita pe care presedintele Barack Obama o va face in New Jersey, miercuri, pentru a evalua teritoriile afectate de uragan alaturi de guvernatorul Chris Christie.

La New York, Obama a fost refuzat politicos: "Ne-am bucura de prezenta sa, dar avem multe lucruri de facut aici. Nu ca as dori sa se interpreteze ca-l resping", a spus primarul Michael Bloomberg. "I-am recomandat sa mearga in New Jersey, care reprezinta simbolic natiunea afectata de uragan".

In privinta pagubelor suferite de infrastructura orasului, nu exista inca o estimare, dar nici o polita de asigurare care sa poate fi accesata sau o companie de asigurari care sa plateasca. "Orasul se asigura singur", a spus Bloomberg, ceea ce inseamna ca toate costurile cu reparatiile vor fi suportate de administratia locala si platite din buget si de catre locuitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uragan Sandy pagube, #uragan Sandy efecte New York , #USA