Brokerii de pe Wall Street, nemultumiti de salarii. Isi deschid propriile firme

Miercuri, 13 August 2014, ora 13:30
2358 citiri
Brokerii de pe Wall Street, nemultumiti de salarii. Isi deschid propriile firme

Cele mai mari patru firme de brokeraj din SUA se confrunta cu un exod al propriilor angajati, care au descoperit ca pot obtine mai multi bani si pot plati impozite mai mici daca isi deschid firme independente inainte de a se pensiona, unde isi aduc propriii clienti din portofoliul fostilor angajatori.

Cele mai importante firme americane de brokeraj - Merrill Lynch, Morgan Stanley, Wells Fargo si UBS - se lupta pentru a-si pastra activele ce le aduc bani, conform Reuters.

Pentru Jim Pratt-Heaney si Bill Lomas, doi vechi brokeri ce au parasit Merrill Lynch in 2008 pentru a forma un grup de consultanta pentru investitii, LLBH Private Wealth Management, beneficiile financiare au fost principalul motiv al plecarii.

Ambii au spus ca nu au nici o indoiala ca vor castiga mai multi bani din vanzarea actiunilor propriei afaceri, decat le-ar fi oferit Merrill Lynch.

Aproape 100.000 de brokeri - reprezentand aproape o treime din industrie - sunt asteptati sa ajunga la varsta de pensionare in urmatorii zece ani, conform firmei de cercetare Cerulli Associates, iar multe companii au inceput sa se gandeasca la felul cum ii vor plati.

Cat poate obtine un broker din propria afacere

Marile firme compenseaza brokerii care pleaca in functie de afacerile pe care acestia le-au realizat. De obicei, platesc intre 0,85% si 1,4% din venitul anual generat de consilier, conform lui Nate Lenz, director de achizitii la Raymond James Financial Services. Suma este de obicei platita pe parcursul a trei sau patru ani, atat timp cat clientii brokerului raman la firma angajatoare, iar banii sunt considerati ca salariu, fiind sub impozitarea autoritatilor locale, de stat si federale.

In functie de aceste rate de impozitare, un broker ce aduce venituri de 750.000 de dolari pe an prin facturi si comisioane ar putea primi maximum 1,05 milioane de dolari in patru ani. Daca acestor venituri li se aplica cel mai ridicat nivel al taxelor federale, de 39,6%, brokerul va ramane cu 634.200 dolari.

Prin contrast, vanzarea la momentul oportun a firmei proprii ii poate aduce proprietarului, in actualele conditii din piata, venituri duble fata de castigurile anuale obtinute ca broker, a mai spus Lenz, care a adaugat ca o firma cu venituri anuale de 750.000 dolari ar putea fi vanduta pentru cel putin 1,5 milioane de dolari.

Pentru acel vanzator, veniturile - mai putin investitia sa in afacere - vor fi impozitate ca si castiguri de capital, si nu ca venituri. Rata impozitelor pentru castigurile de capital este de maximum 20%, astfel incat brokerul ar putea ramane cu 1,2 milioane de dolari.

Acest plus este atragator pentru 55% dintre consultantii financiari care au precizat ca se asteapta ca majoritatea economiilor lor pentru pensionare sa provina din vanzarea propriei afaceri, conform unui sondaj realizat de CLS Investments.

De exemplu, Gerald "Zeke" Strid, in varsta de 72 de ani, impreuna cu fiii sai Erik si Paul, au plecat de la Wells Fargo Advisers pentru propria afacere din Philadelphia, Concentus Wealth Management, fondata in urma cu sase luni.

Dupa 45 de ani de munca, Gerald a spus ca se asteapta ca atunci cand sa ve retrage, sa obtina mai multi bani din propria firma decat de la Wells.

Printre potentialii cumparatori prezenti in piata se numara si Raymond James Financial Services, care are un program prin care vrea sa ajute consilierii sai independenti sa identifice pe cei care sunt gata sa vanda propriile firme pentru a se pensiona. In 2013, aproape 54 de firme independente de consultanta au fost vandute la nivel national, in crestere cu 20% fata de 2012, se arata intr-un raport facut de Schwab Advisor Services.

Steven Dudash, un broker ce a plecat de la Merrill cu cinci colegi in luna iunie pentru a lansa IHT Wealth Management, a declarat ca intentioneaza sa cumpere companii in zona Chicago de la consilieri care vor sa se pensioneze.

Care este pozitia marilor companii de brokeraj

Merrill Lynch si Morgan Stanley au adaugat, recent, recompense pentru brokerii ce se pensioneaza.

Merrill si-a schimbat politica pentru permite brokeri ce se pensioneaza sa ramana in calitate de consultanti seniori pe o perioada de timp determinata. Salariul este platit in functie de veniturile aduse in ultimele 12 luni, iar acesta va asigura un transfer fara probleme al propriilor clienti, succesorului sau.

In luna mai, Morgan Stanley a inceput sa acorde brokerilor sai bonusuri pre-pensionare de pana la 50% din veniturile din ultimele douasprezece luni, bani care vor intra in posesia acestuia inainte de pensionare si separat de salariu. Banii sunt acordati cand brokerul care urmeaza sa se penzioneze adera la acest program de patru ani si incepe tranzitia clientilor sai la alt consilier.

"Multi vor sa monetizeze propriile conturi de consiliere, insa nu cred ca aceasta este bine pentru ei si nici pentru clienti", a spus Joe Nadreau seful departamentului de inovatie si strategii al Wells Fargo Advisers, adaugand ca firma ia in considerare schimbarea politicii de pensionare, dar nu a oferit amanunte.

La randul sau, UBS nu si-a facut publica pozitia.

Totusi, nu toti brokerii care devin independenti sunt pregatiti sa inceapa propria afacere, dupa o viata de angajat, a declarat Mark Tibergien, director executiv al Pershing Advisor, expert in consiliere financiara.

"Daca nu esti pregatit sa fii proprietarul propriei afaceri, atunci vei cheltui beneficiile aduse de clientii pe care i-ai avut", a spus el.

#piata capital, #compani brokeraj, #pensie broker , #USA