Arma decisiva a SUA: Ghostrider, cel mai bine inarmat avion din toate timpurile (Video)

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 15:17
46150 citiri
Arma decisiva a SUA: Ghostrider, cel mai bine inarmat avion din toate timpurile (Video)
Foto: Wikimedia

Cel mai bine inarmat avion de lupta din toate timpurile, AC-130J Ghostrider, va intra in curand in dotarea US Air Force si va avea ca scop principal sprijinirea trupelor de la sol, adica distrugerea totala a inamicilor.

Ghostrider, cel mai nou membru al familiei Lockheed AC-130, va fi inarmat cu tunuri de 30 si 105 mm, care au fost deja testate cu succes, lansatoare de rachete AGM-176A Griffin, rachete Hellfire si bombe GBU-39 de diametru mic, dar si cu noile arme laser dezvoltate de americani, arata Defense News

Avionul va deveni complet operational la finalul lui 2017, dupa ce va trece toate testele, urmand sa intre cat mai curand si in dotarea standard a aviatiei americane.

Chiar daca mult mai cunoscutele avioane F-35 si A-10 au tinut mereu prima pagina a ziarelor, avioanele AC-130 au dus greul luptelor in ultimul deceniu si jumatate, iar Ghostrider face parte din aceasta familie.

Avioanele AC-130 au inceput sa fie folosite in teatrele de operatiuni inca din perioada razboiului din Vietnam, iar cele 47 de aparate create pana acum si-au facut datoria cu varf si indesat, in special in Irak si Afganistan, dar si in raidurile impotriva teroristilor din Statul Islamic.

La inceputul lunii trecute, noul AC-130J Ghostrider a efectuat un zbor de test, avand ca misiune reperarea si distrugerea unui tanc din poligonul Bazei Aeriene Eglin, obiectiv dus la bun sfarsit cu succes.

Puterea sa de foc impresionanta il transforma intr-o "arma decisiva in materie de atac aerian", remarca Lt. Gen. Bradley Heithold, fostul sef al Comandamentului Operatiunilor Speciale din cadrul US Air Force.

Inarmat cu 10 tunuri de 30 mm, obuzierul de 105 mm, 10 rachete Griffin de inalta precizie, rachete Hellfire si bombe GBU-39, avionul pare perfect capabil sa declanseze iadul pe pamant.

Iar inginerii Lockheed Martin, firma care construieste avioanele AC-130, nu au ignorant dorinta generalului Heithold, care a solicitat ca aeronava sa fie dotata si cu arme laser de ultima generatie, pentru doborarea rapida a avioanelor inamice si a altor tinte.

De asemenea, Ghostrider este mai usor, mai economic in consum, mai rapid si cu o autonomie aproape dubla fata de modelul anterior.

Pe de alta parte insa, aceste performante au fost atinse sacrificand o parte din caracteristicile de siguranta ale avioanelor AC-130, blindajul aeronavei fiind mult mai subtire decat cel intalnit pe modelele aflate in uz.

Constructorii spera sa rezolve acest neajuns prin adaugarea unor sisteme moderne de contracarare a atacurilor, astfel incat proiectilele mari sa fie distruse inainte de a reusi sa atinga aeronava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect Ghostrider, #dotari aviatie SUA, #avion lupta SUA , #USA