American Express acuza Visa, MasterCard si opt banci de practici anticoncurentiale

Miercuri, 17 Noiembrie 2004, ora 11:15
1150 citiri

American Express, care emite cartile de credit cu acelasi nume, a acuzat companiile care emit cartile de credit Visa si MasterCard, precum si opt banci, de practici anticoncurentiale.Acuzatia vine la o luna dupa ce Curtea Suprema de Justitie a SUA a ratificat o decizie a unui tribunal din New York, care declara ca firmele care emit Visa si MasterCard sunt culpabile de violarea legilor antimonopol.

Decizia se referea la regulile celor doua companii care impiedica bancile membre sa emita carti de credit ale retelelor concurente, American Express si Discover, filiala a Morgan Stanley. Noua acuzatie vine dupa cea depusa in octombrie de Morgan Stanley, si sunt acuzate, in afara de Visa si MasterCard, si bancile JP Morgan Chase, Bank of America, Capital One, US Bancorp, Household Bank, Wells Fargo, Providian National Bank si USAA Federal Savings Bank.

American Express doreste compensatii pentru ceea ce numeste A"practici anti-concurentialeA" care au impiedicat circa 20.000 de unitati bancare sa emita carduri cu numele sau. Analistii estimeaza ca American Express ar putea solicita despagubiri de cateva miliarde de dolari, desi in plangerea sa nu se specifica nici o suma.

Cazul impotriva Visa si MasterCard a fost deschis in 1998 de Departamentul de Justitie al SUA si s-a incheiat in 2001, in defavoarea celor companii, decizia fiind ratificata de Curtea de Apel din New York anul trecut.