America isi voteaza astazi presedintele

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:52
1734 citiri
America isi voteaza astazi presedintele

Peste 200 de milioane de alegatori americani sunt asteptati, marti, la sectiile de vot in cadrul scrutinului prezidential din SUA in care se confrunta democratul Barack Obama, presedintele in exercitiu al tarii, si republicanul Mitt Romney, noteaza France Presse.

Primele birouri de vot se vor deschide la ora locala 06:00 (ora 11:00 GMT) in unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire etc.). Pe coasta occidentala, californienii vor incepe sa voteze la ora 15:00 GMT.

Primele birouri de vot din SUA se vor inchide la ora locala 18:00 (ora 23:00 GMT), in unele state de pe coasta estica a SUA. Cea mai mare parte a birourilor din statul Florida se inchid marti la ora locala 19:00 (ora 24:00 GMT), iar majoritatea statelor de pe coasta de est se inchid marti la ora locala 20:00 (miercuri la ora 01:00 GMT) sau ora locala 21:00 (miercuri la ora 02:00 GMT).

Birourile de pe coasta de vest a SUA se inchid miercuri la ora 04:00 GMT.

Incepand cu ora 22:00 GMT a zilei de marti, canalele de televiziune americane vor putea incepe sa difuzeze rezultate ale sondajelor la iesirea de la urne (exit-polls) cu privire la prioritatile electorilor si structura electoratului prezent la vot. Aceste date statistice, primite de la 25.000 de operatori din toate statele SUA, vor ajuta canalele de televiziune sa anunte situatia din fiecare stat la momentul inchiderii birourilor de vot.

Conform Constitutiei SUA, castigatorul alegerilor prezidentiale este determinat nu de votul popular la nivel national, ci de competitia stat cu stat, astfel ca 11 state din cadrul SUA (precum Ohio, Florida, Virginia sau Colorado) unde nici republicanii, nici democratii nu domina in mod clar vor face diferenta in aceasta cursa electorala.

Practic, Barack Obama si Mitt Romney concureaza pentru a obtine 270 de voturi electorale. Aceste voturi sunt repartizate celor 50 state pe baza unui mix intre populatie si reprezentarea in Congres, ceea ce lasa deschisa posibilitatea repetarii situatiei din anul 2000, cand republicanul George W. Bush a castigat presedintia SUA cu un vot electoral majoritar, desi candidatul democrat Al Gore a avut un mic avans in privinta votului popular la nivel national.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, avansul presedintelui in exercitiu Barack Obama fata de candidatul republican Mitt Romney este unul solid in 18 state ce reunesc 201 voturi electorale. Obama mai trebuie, asadar, sa obtina 69 de voturi electorale in 11 state-cheie, dar el dispune deja, dintre acestea, de un avans confortabil in Pennsylvania (20 de voturi electorale), Michigan (16 voturi) si Wisconsin (10 voturi). El ar trebui, de exemplu, sa castige 18 voturi electorale in Ohio si 6 in Iowa pentru a fi reales presedinte, cu 271 de voturi electorale.

De partea cealalta, pentru republicanul Mitt Romney drumul spre victorie pare mai dificil. El ar trebui sa obtina voturile electorale in majoritatea celor 11 state-cheie. Conform ultimelor sondaje, Romney poate fi sigur de victorie in 24 de state reprezentand 191 de voturi electorale. Republicanul are deci nevoie de inca 79 de voturi electorale in cele 11 state indecise, ceea ce presupune o victorie in Ohio, in Florida si in Virginia, care impreuna aduna 60 de voturi electorale.

Tot marti, alegatorii americani vor decide intreaga componenta a Camerei Reprezentantilor (435 de membri) si 33 din cele 100 de mandate in Senat. Ultimele sondaje de opinie indicau faptul ca republicanii isi vor pastra majoritatea in Camera Reprezentantilor. In Senat, democratii ar urma sa isi apere majoritatea fragila de 53 de locuri, dar rezultatul va depinde de evolutiile din state ca Massaschusetts, Virginia, Indiana si Missouri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri prezidentiale SUA, #alegeri Statele Unite Obama Romney , #USA