Londra, acuzata ca nu combate suficient traficul de copii

Miercuri, 30 August 2006, ora 13:40
1616 citiri

Doua organizatii britanice de caritate, care se ocupa de copii, acuza guvernul de la Londra ca nu depune suficiente eforturi pentru a preveni traficul cu tineri in Marea Britanie, intr-un raport intocmit dupa o documentare in patru tari est-europene, intre care si Romania, informeaza BBC News Online.Intr-un raport comun intitulat "Actiune pentru a preveni traficul de copii din sud-estul Europei", organizatiile Unicef UK si Terre des Hommes afirma ca fenomenul poate fi combatut numai prin eradicarea cauzelor problemei. Autorul raportului, Mike Dottridge, a ajuns la aceste concluzii dupa ce a vizitat Albania, Republica Moldova, Romania si Kosovo.

Multi dintre tinerii exploatati in Marea Britanie provin din sud-estul Europei. Ei sunt exploatati sexual, sunt obligati sa munceasca sau sa cerseasca, sustin cele doua organizatii.

Sistemele de protectie a copilului in tarile din sud-estul Europei trebuie sa fie imbunatatite, astfel incat sa se poata verifica faptul ca tinerii care ies din tara nu fac obiectul unui trafic, sugereaza raportul.

Mike Dottridge cere guvernului britanic sa-si dovedeasca seriozitatea implicarii in combaterea traficului prin semnarea Conventiei europene referitoare la lupta impotriva traficului cu fiinte umane si prin ratificarea Protocolului optional al Conventiei pentru drepturile copiilor.

Campaniile publicitare de constientizare a fenomenului, adesea, risipesc resurse valoroase care ar putea fi folosite, in schimb, pentru a determina de ce sunt traficati copiii si cum se poate opri acest proces, potrivit expertului.

Adolescentilor care ar putea fi vulnerabili trebuie sa li se asigure deprinderile de viata necesare pentru a-i invata cum sa ia decizii si cum sa aiba mai mult respect de sine, spune Dottridge. Agentiile direct implicate - politia, serviciile pentru imigratie si serviciile sociale - trebuie instruite pentru a-i ajuta pe minori sa-i identifice pe potentialii traficanti.

Andrew Radford, director-adjunct al Unicef UK, afirma ca acei copii care au fost victime ale traficului au nevoie de o "perioada de reflectie" pe durata careia sa li se ofere consiliere, reabilitare si sansa de a decide ce vor sa faca in continuare. "S-ar putea ca acesti copii sa aiba nevoie de timp pentru a coopera. Trebuie sa ne asiguram ca acei copii care sunt salvati sunt trimisi in tarile lor de orgine numai daca se afla in siguranta acolo si daca nu exista riscul de a cadea din nou victime ale traficului", propune Radford.

"Vrem ca oamenii sa scrie parlamentarilor pe care i-au ales pentru a-i determina sa includa acest subiect in randul prioritatilor de pe agenda politica", a cerut Radford.

Filiala din Regatul Unit a Unicef afirma ca autoritatile de la Londra trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a ajuta victimele, dar Ministerul de Interne sustine ca se implica activ in combaterea "revoltatorului" comert cu fiinte umane si a obtinut, in acest sens, incriminarea penala si pedepsirea persoanelor implicate cu pana la 14 ani inchisoare.

Natiunile Unite estimeaza la 1,2 milioane numarul copiilor care sunt anual victime ale traficului cu fiinte umane pe plan mondial, in timp ce 246 de milioane de adolescenti sunt exploatati prin munca. Numai in Regatul Unit, intre 1999 si 2003, circa 250 de copii au fost salvati din mainile traficantilor.

Unicef UK afirma ca aceste cifre reprezinta doar "varful icebergului", intrucat nu exista un sistem coerent de estimare a persoanelor implicate.

"In ceea ce-i priveste pe traficanti, acestia sunt foarte bine organizati, foarte flexibili si foarte duri, in timp ce sistemele instituite impotriva lor sunt inflexibile si nearmonizate", a avertizat Radford.

Ministerul britanic de Interne a replicat aratand ca a creat recent o "echipa pentru salvarea persoanelor vulnerabile" care are drept sarcina coordonarea actiunilor specifice combaterii traficului de persoane. Astfel, au fost trimise echipe de lucratori sociali in porturi si in aziluri pentru a monitoriza situatia copiilor, iar oficialii vor da publicitatii un plan de actiune pana la sfarsitul acestui an.

Agentia NewsIn