Viktor Orban nu se lasa convins. Legea Bancii Centrale ramane la fel

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 16:29
1200 citiri
Viktor Orban nu se lasa convins. Legea Bancii Centrale ramane la fel

Primul ministru ungar Viktor Orban a declarat vineri din nou ca nu va aduce nicio modificare controversatei legi ce reformeaza Banca Centrala, in ciuda criticilor Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, transmite AFP, care citeaza agentia locala de presa MTI.

"Exista un dezacord intre Ungaria si Comisia Europeana in problema Bancii Centrale si il vom rezolva apeland la uzantele si cutumele in vigoare in cadrul Uniunii Europene", a declarat premierul ungar agentiei MTI in timpul unei conferinte de presa sustinute la parlamentul de la Budapesta, fara sa ofere mai multe detalii.

La aceasta conferinta de presa au fost invitati numai ziaristi din mass-media apropiata autoritatilor, fiind exclusi toti ceilalti ziaristi ungari si corespondentii din mass-media straina.

Ea s-a desfasurat in urma unei reuniuni neprevazute a premierului ungar cu ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, cu negociatorul Ungariei in relatia cu UE si FMI, Tamas Fellegi si cu presedintele Banci Centrale, Andras Simor, acesta din urma fiind in conflict deschis cu Viktor Orban.

"Aceasta lege garanteaza clar independenta Bancii Centrale care de altfel gestioneaza singura rezervele valutare", a spus premierul ungar incercand sa infirme zvonurile potrivit carora guvernul sau ar intentiona sa apeleze la rezervele de circa 35 de miliarde de euro ale Bancii Centrale in eventualitatea esuarii negocierilor cu UE si FMI.

Acestea din urma au suspendat la mijlocul lunii decembrie discutiile informale cu guvernul de la Budapesta, conditionand reluarea lor de retragerea a doua legi, cea privind functionarea Bancii Centrale si cea care vizeaza "stabilitatea financiara" ce introduce rata impozitului pe salariu in Constitutie. Cu toate acestea, premierul Orban a declarat vineri ca doreste sa ajunga cat mai repede la un acord cu UE si FMI.

In plus, Viktor Orban este criticat tot mai intens pe plan european pentru legea privind mass-media, considerata ca fiind de natura sa incalce libertatea de exprimare, pentru controversata reforma a sistemului judiciar si pentru noua Constitutie prin care se restrang atributiile Curtii Constitutionale.

In timpul crizei financiare din anii 2008-2009, Ungaria a fost salvata de la faliment printr-un credit de 20 de miliarde de euro acordat de UE, FMI si Banca Mondiala.

#Ungaria legea Bancii Centrale, #Ungaria imprumut FMI, #conditii FMI Ungaria , #Ungaria