Vezi cat costa reduecrea nivelului de cianura la Rosia Montana

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 15:57
2032 citiri
Vezi cat costa reduecrea nivelului de cianura la Rosia Montana

Reducerea nivelului de cianura in lacul de acumulare al exploatarii miniere a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), solicitata de Guvern, ar costa compania "mai multe zeci de milioane de dolari", a declarat, vicepresedintele pentru Mediu al RMGC, Horea Avram, precizeaza Mediafax.

Proiectul minier de la Rosia Montana, la care compania canadiana Gabriel Resources are o participatie de peste 80%, se afla in centrul unei controverse, noteaza AFP, inclusiv din cauza ca intentioneaza sa folosesca cianura in procesul de extragere a aurului. Statul roman detine restul actiunilor prin intermediul Minvest Deva.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut in luna august reducerea nivelului de concentrare de cianura in lacul de acumulare a reziduurilor.

"Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm (5 miligrame pe litru - n.r.) Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului «best practices» la nivel european, care este de 10 ppm. Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a afirmat atunci intr-o conferinta de presa Borbely.

Presedintele Traian Basescu a declarat la mijlocul lunii septembrie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.

La inceputul lunii septembrie, directorul tehnic al RMGC, Cecilia Szentesy, a declarat ca nivelul concentratiei de cianura ar putea fi redus la 3 miligrame pe litru.

"In urma cererii care a venit de la minister, am discutat cu expertii nostri si am analizat posibilitatea de a varsa in lacul de acumulare o concentratie maxima de 3 miligrame pe litru. Evident, aceasta va antrena costuri substantiale. Vorbim de zeci de milioane de dolari", a spus Horea Avram.

Gabriel Resources intentioneza sa extraga 300 de tone de aur si 1.700 de tone de argint timp de 16 ani la Rosia Montana.

Proiectul este sustinut de presdintele Traian Basescu, noteaza AFP, dar este contestat de unele asociatii de protectie a mediului, in timp ce populatia locala este divizata.

Ungaria se opune proiectului din cauza dezastrului din 2000 de la o mina de aur din Baia Mare, cand 100.000 de metri cubi de apa amestecata cu cianura au ajuns in mai multe rauri si ulterior in Tisa, pe teritoriul Ungariei.

#exploatare miniera rosia montana, #rosia montana, #cianura rosia montana , #Ungaria