Ungaria vrea sa scada salariile functionarilor

Marti, 22 Iunie 2010, ora 13:38
922 citiri
Ungaria vrea sa scada salariile functionarilor

Guvernul ungar este hotarat sa scada salariile fuctionarilor publici, inclusiv pe cele ale angajatilor bancii centrale, a declarat Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierului, Viktor Orban, citat de Mediafax.

"Este normal si justificat sa punem capat acestei situatii intolerabile, in care presedintele bancii centrale castiga mai mult decat presedintele Rezervei Federale din SUA", a afirmat Szijjarto la postul de televiziune national, citat de AFP.

Directorii bancii centrale ungare castiga intre cinci si opt milioane de forinti pe luna (18.000-29.000 de euro), remuneratii stabilite prin legi adoptate de guvern in perioada 1998-2002, cand premier a fost tot Orban.

"Respectand toate directivele ungare si comunitare, vrem sa plafonam salariul persoanelor care lucreaza in sectorul bugetar la doua milioane de forinti pe luna (7.200 de euro)", a adaugat Szijjarto.

Presedintele bancii centrale, Andras Simor, a calificat proiectul guvernului ca periculos.

"Independenta bancii centrale este unul dintre stalpii de rezistenta ai economiei ungare", a spus el.

Simor a adaugat ca nu este ingrijorat pentru salariul sau, in conditiile in care doneaza frecvent o parte din acesta in scopuri caritabile, ci de principiul unei scaderi.

"Parlamentul ungar a adoptat o lege referitoare la remuneratiile conducerii bancii in 2001, la initiativa guvernului Orban, iar eu nu am vreo posibilitate de a negocia aceste salarii", a mai spus seful bancii centrale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ungaria, # salarii, # functionari , #Ungaria