Ungaria vizeaza un imprumut de 17-20 miliarde euro de la FMI si UE

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 15:45
1103 citiri
Ungaria vizeaza un imprumut de 17-20 miliarde euro de la FMI si UE

Ungaria se asteapta la un acord de finantare de 17-20 miliarde de euro de la UE si FMI, similar ca valoare cu cel din 2008, cand tara a fost lovita de criza financiara globala, potrivit unui document intocmit de ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.

Cabinetul de la Budapesta trebuie, insa, sa gaseasca solutii la ingrijorarile UE privind mai multe legi inainte ca discutiile pentru un imprumut sa inceapa, se arata intr-o analiza a progreselor Ungariei pentru obtinerea unui nou imprumut, scrie Index, citat de cotidianul Portfolio, si obtinut de portalul Index.hu.

"Ungaria trebuie sa faca progrese in mai multe domenii cheie, precum independenta bancii centrale, institutii financiare, taxe de criza, buget si impozitare", afirma Matolcsy.

Documentul arata ca ministrul se asteapta la o linie de credit similara celei din 2008, in valoare de 17-20 miliarde de euro. In discutiile cu oficialii de la Budapesta, reprezentantii FMI au indicat ca exista posibilitatea incheierii unui acord stand-by preventiv.

Ungaria a anuntat in noiembrie ca vrea sa reia colaborarea cu FMI pentru un acord de tip preventiv. Discutii pregatitoare au avut loc in decembrie, insa au fost intrerupte cand Ungaria a refuzat sa ofere creditorilor garantii in privinta unor legi.

De la suspendarea discutiilor, forintul ungar s-a depreciat pana la un nou minim record fata de euro, randamentele cerute de investitori pentru obligatiunile Ungariei au crescut puternic, iar tara a fost retrogradata in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, de marile agentii de rating.

Turbulentele financiare, care intre timp s-au mai redus, cresterea puternica a costurilor de imprumut, esecul unor licitatii de obligatiuni si presiunile tot mai mari de la Bruxelles au temperat atitudinea "razboinica" a guvernului ungar, scrie Portfolio.

#imprumut Ungaria FMI, #imprumut Ungaria UE, #criza financiara Ungaria, #acord fmi , #Ungaria