Ungaria va elimina una dintre cele trei transe de impozitare a veniturilor

Luni, 13 Septembrie 2004, ora 00:20
1038 citiri

Masura lasa circa 100 de miliarde forinti in buzunarele contribuabililorUngaria va renunta la una dintre cele trei transe de impozitare a veniturilor populatiei - masura care va reduce incasarile bugetare cu 100 miliarde forinti (488,3 milioane dolari) - si va creste, in schimb, taxa pe dividende de la 20% la 25%, transmite Reuters.

Noul sistem fiscal prevede mentinerea transelor de 18% si de 36% si eliminarea celei de 26%. Astfel, nivelul mediu al impozitarii veniturilor populatiei va scadea cu 2-3 puncte procentuale. "Vom lasa 100 de miliarde de forinti in buzunarele contribuabililor si ale familiilor lor", a afirmat premierul Ferenc Gyurcsany.

Pentru a compensa o parte din veniturile bugetare pierdute prin reducerea impozitelor, guvernul va creste taxa pe dividende cu 25% si va reduce din facilitatile fiscale pentru persoanele cu o situatie materiala buna.

Anuntul premierului a fost interpretat de pietele financiare ca un nou motiv de ingrijorare pentru evolutia deficitului bugetar, a carui valoare ar putea sa depaseasca, pentru al treilea an la rand, tinta stabilita. Ungaria se straduieste sa isi reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB in acest an, fata de 6% in 2003.

Analistii se asteapta ca tinta deficitului bugetar sa fie depasita cu o jumatate de punct procentual.

Sursa: Curierul National