Ungaria transforma anchetarea directorului MOL din Croatia intr-o problema de stat

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 16:40
1718 citiri
Ungaria transforma anchetarea directorului MOL din Croatia intr-o problema de stat

Guvernul ungar a cerut miercuri echipei manageriale de la compania petroliera ungara MOL sa revizuiasca portofoliul companiei si, daca va fi necesar, sa se pregateasca pentru vanzarea participatiei detinuta la compania petroliera croata INA, transmite MTI.

De asemenea, Guvernul de la Budapesta a cerut ministrului de Justitie si oficialilor de la Agentia de Gestionare a Activelor Statului, care gestioneaza actiunile statului la compania MOL, sa evalueze masurile legale posibile, atat in domeniul legislatiei civile, cat si al celei penale, ce pot fi luate pentru a raspunde acuzatiilor aduse statului ungar si MOL in legatura cu dosarul MOL-INA.

"Campania politica demarata impotriva MOL in Croatia, amenintarile publice facute de ministrul croat de Finante catre cel mai mare investitor, precum si procedurile demarate de justitia croata impotriva unor manageri MOL indica intentia de a utiliza instrumente din afara sferei economice pentru a face presiuni", se arata intr-un comunicat remis de biroul de presa al Guvernului.

"Aceste metode sunt inacceptabile in Uniunea Europeana", se mai arata in comunicat.

Separat, Cabinetul de la Budapesta a anuntat ca a decis sa anuleze vizita ministrului de Externe, Janos Martonyi, la Dubrovnik (Croatia), care urma sa participe joi la un summit pe tema securitatii energetice.

Reactia Guvernului ungar vine dupa ce politia de la Zagreb a informat ca un mandat de arestare european si o "alerta rosie" a Interpol au fost emise pe numele directorului MOL, Zolt Hernadi, acuzat in Croatia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petroliera croata INA.

In anul 2003, Croatia a vandut 25% din actiunile companiei petroliere INA catre MOL, iar ulterior a permis firmei ungare sa-si majoreze participatia pana la aproape 50% si, de asemenea, sa preia controlul managerial la firma croata. In ultimii ani, au aparut, insa, tensiuni intre MOL si Guvernul croat, care detine 44,8% din actiunile INA, in conditiile in care autoritatile de la Zagreb acuza firma ungara ca nu a investit suficient in INA, iar MOL sustine ca Croatia nu a respectat promisiunea de a vinde operatiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost gasit vinovat pentru ca a primit cinci milioane de euro de la MOL in schimbul carora a permis firmei ungare sa dobandeasca o pozitie dominanta la INA.

In Romania, MOL detine 138 de benzinarii si a semnat acorduri de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coruptie MOL Croatia, #conflict Ungaria Croatia MOL, #actiuni MOL INA Croatia, #industrie petrol Croatia, #industrie petrol Ungaria , #Ungaria