Ungaria se aliniaza la cutumele europene privind preluarile firmelor strategice

Vineri, 31 August 2007, ora 20:55
885 citiri

Guvernul Ungariei a publicat vineri un proiect de lege care vizeaza schimbarea conditiilor prin care companiile cu importanta strategica ale tarii vor putea fi cumparate de grupuri straine, relateaza Reuters.Guvernul a anuntat in iulie ca va propune o noua legislatie care sa impiedice companiile detinute de statele straine sa cumpere active strategice, legislatie ce va ajuta compania petroliera MOL sa reziste preluarii de catre compania austriaca OMV.

"Scopul a fost sa facem regulile de cumparare de pachete de actiuni mai clare si procedura unei eventuale preluari mai transparenta", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului ungar, Bernadett Budai.

Aceasta a adaugat ca legea nu a fost conceputa numai pentru a proteja MOL, compania cu cele mai mari venituri din Ungaria, si ca este vorba de interesele strategice ale economiei nationale, mentionand ca proiectul de lege este in conformitate cu regulile impuse de Uniunea Europeana.

Compania petroliera MOL a fost privatizata in intregime, insa este nevoie de aprobarea guvernului pentru a desfiinta o regula ce limiteaza dreptul de vot al fiecarui actionar la 10%.

MOL a rezistat pana in prezent preluarii de catre OMV prin rascumpararea actiunilor proprii si cedarea lor catre institutii afiliate. OMV are in prezent o detinere de 18,6% din capitalul companiei petroliere ungare.

Proiectul de lege propune schimbarea regulilor prin care se pot rascumpara actiunile detinute, precum si in cazul majorarilor de capital in timpul unei oferte publice.

Joi, MOL si compania energetica ceha CEZ au semnat un acord pentru a forma o alianta strategica prin care CEZ ar putea cumpara pana la 10% din pachetul de actiuni al companiei ungare, decizie vazuta ca o alta masura de a respinge preluarea de catre OMV.

OMV, companie in care statul austriac are o detinere semnificativa, a anuntat ca este interesata de discutii "amicale" privind o eventuala fuziune. Presedintele OMV, Wolfgang Ruttensdorfer, a eliminat posibilitatea lansarii unei oferte ostile de preluare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)