Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungaria risca sa piarda fondurile europene

Ungaria risca sa piarda fondurile europene
In cursul saptamanii viitoare, Ungaria ar putea primi o mustrare din partea Bruxelles-ului, ca urmare a faptului ca deficitul sau bugetar a depasit pragul de 3% din PIB, a anuntat comisarul european pentru Afaceri Interne, Joaquin Almunia, citat de Reuters. Almunia a estimat ca Executivul european va avea o reactie negativa fata de nivelul deficitului bugetar anuntat si a adaugat ca a emis noi recomandari pentru oficialii de la Budapesta. "Suntem ingrijorati de nivelul ridicat al deficitului bugetar aferent acestui an", a declarat Almunia.
Guvernatorul bancii centrale ungare, Zsigmond Jarai, a anuntat, luni, ca deficitul bugetar al Ungariei va depasi, anul viitor, tinta stabilita de Guvern la 6,1% din Produsul Intern Brut, ceea ce pune in pericol planurile statului privind adoptarea monedei europene.
Jarai a adaugat ca Ungaria se departeaza de limita de 3% din PIB impusa de UE in cadrul Tratatului de la Maastricht, iar Guvernul ce va fi format dupa alegerile din 2006 va avea sarcina de a reduce deficitul cu 3-4% din PIB. Pentru a adopta moneda europeana in 2010, Ungaria ar trebui sa-si reduca deficitul sub pragul de 3% din PIB pana in 2008. Intrucat Ungaria nu este membra a zonei euro, UE nu poate amenda statul pentru depasirea limitei, insa ministrii de Finante europeni ar putea adopta o hotarare de blocare a ajutoarelor acordate tarii, in cazul in care situatia nu va fi remediata. "Problema blocarii fondurilor pentru Ungaria ar putea fi discutata", a afirmat Caio Koch-Weser, secretar de stat in Ministerul german al Finantelor si presedinte al Comitetului economic si financiar al UE.Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 827 ori