Ungaria: respectam propunerile UE din legislatia europeana, dar nu pe cele care ne limiteaza suveranitatea

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 09:32
1415 citiri
Ungaria: respectam propunerile UE din legislatia europeana, dar nu pe cele care ne limiteaza suveranitatea

Ungaria a respins vineri criticile Comisiei Europene cu privire la legislatia sa in ce priveste tichetele de masa, afirmand ca aceste aspecte tin de suveranitatea nationala, in conditiile in care executivul european i-a acordat Budapestei un ragaz de patru saptamani pentru a-si modifica legislatia, relateaza MTI si AFP.

'Ungaria respecta toate propunerile Uniunii Europene /UE/ care se regasesc in cadrul legislatiei europene, nu insa pe cele care ne limiteaza suveranitatea', a indicat vineri purtatorul de cuvant guvernamental Andras Giro-Szasz, pe site-ul oficial al guvernului ungar.

'Guvernul a indicat deja ca legislatia privind tichetele de masa nu afecteaza concurenta, ci serveste unor obiective sociale', a adaugat purtatorul de cuvant.

In aprilie, ambasadorul Ungariei in Franta a fost convocat in legatura cu acest subiect la Ministerul francez de Externe. Parisul i-a reprosat Budapestei ca nu respecta regulile europene privind libera concurenta si penalizeaza companiile franceze.

Mai concret, o lege adoptata la inceputul acestui an in Ungaria a creat un monopol public asupra emiterii de tichete de masa, dupa ce in 2011 a fost infiintat un nou sistem de cantine, ceea ce ar penaliza companiile franceze care opereaza in acest sector si ar contraveni regulilor interne privind libera concurenta din Uniunea Europeana, au indicat in primavara trecuta surse diplomatice franceze.

Companiile franceze in cauza sunt Cheque Dejeuner, Sodexo si Edenred.

Pe de alta parte, guvernul ungar a respins si avertismentul lansat miercuri de Comisia Europeana cu privire la taxele speciale impuse de Ungaria companiilor de telecomunicatii si de retail.

'Cererea Comisiei este lipsita de fundament, intrucat guvernul a luat deja decizia de a suprima aceste taxe incepand de la 1 ianuarie 2013', a precizat Andras Giro Szasz.

Comisia Europeana i-a cerut oficial miercuri Ungariei sa-si modifice legislatia privind taxele speciale aplicate sectoarelor de retail si de telecomunicatii, considerand ca aceste taxe sunt discriminatorii, deoarece ii dezavantajeaza pe operatorii din afara Ungariei.

Ungaria impune taxe care cresc progresiv asupra tuturor companiilor de retail si grupurilor de telecomunicatii, in functie de cifrele anuale de afaceri ale acestora. Din cauza felului in care sunt concepute aceste taxe si a structurii celor doua piete, companiile autohtone beneficiaza practic de un tratament preferential, iar taxele sunt suportate in special de companiile straine, apreciaza Bruxellesul.

Bruxellesul ii cere Budapestei sa-si modifice legislatia in interval de doua luni pentru o a alinia la legislatia comunitara - a doua faza din procedura de infringement. In cazul in care Ungaria nu se va conforma, Comisia Europeana va trimite cazul la Curtea de Justitie a UE.

#Ungaria acord FMI, #buget 2012, #legislatie , #Ungaria