Ungaria: plant de 1,05 miliarde de euro pentru scaderea somajului

Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:46
1212 citiri
Ungaria: plant de 1,05 miliarde de euro pentru scaderea somajului

Premierul conservator ungar Viktor Orban a anuntat luni in parlament un plan in valoare de 300 miliarde de forinti /1.05 miliarde de euro/ vizand reducerea somajului, transmit AFP si MTI.

'O ultima versiune a taxei pe tranzactiile financiare', ale carei contururi inca urmeaza a fi definite, va permite finantarea acestor masuri, a precizat Orban in fata deputatilor.

Premierul ungar spera sa depuna proiectul legislativ in acest sens inainte de sfarsitul sesiunii parlamentare, adica in cursul lunii care tocmai a inceput, pentru a putea fi supus dezbaterii in septembrie.

Guvernul doreste sa reduca la jumatate taxele platite de angajatori pentru angajarea de persoane cu varsta sub 25 de ani sau peste 55, masura ce ar urma sa fie valabila si pentru persoanele fara calificare.

In ce-i priveste pe somerii de lunga durata, guvernul ungar propune scutirea totala de la plata asigurarilor sociale pentru intreprinderea angajatoare pentru o perioada de doi ani si diminuarea la jumatate a acestor plati in cel de-al treilea an. Aceeasi schema ar urma sa se aplice si tinerelor mame, pentru a facilita intoarcerea lor pe piata muncii.

Guvernul de la Budapesta are in vedere de asemenea stimularea microintreprinderilor, avand intre unul si cinci salariati, prin stabilirea unei taxe forfetare de 50.000 de forinti /175 de euro/ ce ar contribui la scaderea fiscalitatii in cazul acestora.

Potrivit ultimelor cifre ale Oficiului ungar de statistica /KSH/, rata somajului a fost de 11.2% din populatia activa in perioada martie-mai, in usoara scadere comparativ cu perioanda februarie-aprilie /11.5%/. Totusi, aceasta rata ramane superioara mediei din cele 27 tari ale Uniunii Europene, care a fost de 10.3% in aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ungaria plan scadere somaj, #Ungaria criza economica, #Ungaria nivel somaj , #Ungaria