Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungaria nu mai vrea sa vanda terenuri agricole strainilor

Ungaria nu mai vrea sa vanda terenuri agricole strainilor


Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca o noua legislatie va intra in curand in vigoare care vizeaza sa impiedice strainii sa cumpere terenuri agricole in Ungaria, informeaza duminica AFP.

Seful guvernului ungar, care a anuntat noua masura sambata in cadrul unei reuniuni a tinerilor fermieri, a declarat ca odata intrata in vigoare legislatia, investitorii straini nu vor mai putea achizitiona terenuri arabile, dand asigurari ca reguli similare se aplica in tari precum Franta sau Austria.

Viktor Orban si-a anuntat de asemenea intentia de a moderniza sectorul agricol pentru "a intoarce pagina" agriculturii socialiste, cu ocazia acestui congres al tinerilor membri ai Asociatiei ungare de Agricultura care s-a desfasurat la Cegel (65 km la sud de Budapesta).

"2013 va aduce schimbari in agricultura ungara asa cum nu s-a mai intamplat in ultimii 50-100 de ani", a adaugat el.

Orban a precizat ca proiectul de lege, in dezbatere in Parlament, ar proteja terenul arabil de speculanti si bancheri si ar promova detinerea de terenuri de catre fermierii mici si mijlocii in detrimentul marilor fermieri.

Legea va permite de asemenea recuperarea "terenurilor furate prin intermediul contractelor de cumparare indoielnice", potrivit sefului guvernului ungar, care a declarat ca aceste contracte litigioase ar trebui revizuite si, daca este cazul, anulate.

Guvernul de la Budapesta a decis de asemenea crearea unei banci agricole publice pentru agricultori si construirea unui nou sistem de irigatii in intreaga tara, a adaugat Viktor Orban.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1561 ori