Ungaria, la un pas de subminarea independentei bancii centrale

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 13:26
1349 citiri
Ungaria, la un pas de subminarea independentei bancii centrale

Ungaria este pe punctul de a adopta o lege care, potrivit criticilor, ar submina independenta banci centrale.

Partidul Fidesz, aflat la guvernare, care are majoritatea de doua treimi in Parlament, urmeaza sa aprobe schimbarea Constitutiei in ultima sesiune de anul acesta a legislativului, relateaza BBC News.

Guvernatorul bancii centrale, Andras Simor, a spus ca proiectul propus este echivalent cu o preluare a bancii centrale.

"Unele amendamente au fost facute dupa prezentarea proiectului original, inainte de vacanta de Craciun, dar persista ingrijorarea ca esenta legii nu s-a schimbat", a explicat corespondentul BBC pentru Europa de Est. "Reforma bancii va introduce viceguvernatori si va permite guvernului o influenta mai mare asupra aspectelor cheie de politica monetara, precum nivelul ratelor dobanzii", a adaugat el.

Guvernul vrea sa mentina rata dobanzii scazuta, pentru a impulsiona cresterea economica, dar saptamana trecuta banca centrala a Ungariei a crescut-o pentru a doua luna la rand, de la 6,5% la 7%.

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor''s a scazut saptamana trecuta ratingul datoriei ungare, partial din cauza amendamentelor Constitutiei propuse.

Iar oficiali din UE si FMI au intrerupt discutiile privind oferirea de ajutorul Ungariei tot din cauza proiectului de lege. Budapesta incearca sa ajunga la un acord standby cu FMI, in valoare de 15-20 de miliarde de euro, pentru cazul in care va intampina probleme in emiterea de noi obligatiuni.

Joi, Ungaria a renuntat partial la o vanzare planificata de obligatiuni, dupa ce investitorii au cerut o rata a dobanzii mai mare decat era dispusa tara sa ofere.

Aceasta masura legislativa este motivul pentru care ratingul Ungariei a fost scazut de S&P si Fitch.

#banca Ungaria, #legi banca centrala Ungaria, #rating tara Ungaria, #SP Ungaria , #Ungaria