Ungaria: Guvernul Orban modifica o prima lege controversata sub presiunea UE

Sambata, 10 Martie 2012, ora 12:00
1068 citiri
Ungaria: Guvernul Orban modifica o prima lege controversata sub presiunea UE

Guvernul ungar a depus la Parlament o lege privind intarirea independentei Autoritatii nationale de protectie a datelor, in conformitate cu cerintele Bruxellesului.

"Guvernul ungar a depus la Parlament o lege privind intarirea independentei Autoritatii nationale ungare de protectie a datelor. Modificarile tin cont de solicitarile Bruxellesului si guvernul a cerut adoptarea lor cat mai repede posibil", a informat agentia nationala de presa MTI".

"Cererile formulate de Bruxelles se refera la o adoptare cat mai rapida pentru "a se tine cont de procesul in curs in cadrul Uniunii Europene (UE)".

Comisia Europeana a dat miercuri guvernului ungar un termen de o luna pentru a modifica doua controversate texte de lege privind sistemul judiciar si protectia datelor cetatenilor, cu avertismentul trimiterii in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.

Dupa ce a lansat la 17 ianuarie procedurile de infringment impotriva Ungariei, executivul european a trecut miercuri la urmatoarea etapa, prin trimiterea unui "aviz motivat" guvernului de la Budapesta, in care cerea modificarea prevederilor legale contestate.

In dosarul prezent, Comisia i-a acordat o luna premierului Viktor Orban pentru a schimba legislatia privind Autoritatea nationala ungara de protectie a datelor, cu scopul de a se asigura de independenta totala a acesteia, in conformitate cu Tratatul Uniunii Europene si Carta drepturilor fundamentale.

Una dintre modificari elimina dreptul sefului statului de a-l demite pe presedintele Autoritatii de protectie a datelor la propunerea prim-ministrului, in timp ce a doua mareste durata experientei profesionale necesare pentru aceasta functie la zece ani fata de cinci ani in versiunea originala.

#Viktor Orban lege Ungaria, #Ungaria legislatie protectia datelor, #Ungaria legi , #Ungaria