Ungaria dispusa la concesii in discutiile cu FMI

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 18:23
1115 citiri
Ungaria dispusa la concesii in discutiile cu FMI

Guvernul ungar vrea sa multumeasca creditorii internationali si pentru asta este dispus sa revizuiasca o parte din politicile criticate in ideea de a ajunge la un acord care sa evite prabusirea monedei si obligatiunilor guvernamentale, transmite Reuters.

De la preluarea puterii in 2010, guvernul condus de Viktor Orban si-a inasprit controlul asupra mass media si Curtii Constitutionale, a nationalizat activele fondurilor private de pensii si a desfiintat organismul independent care superviza bugetul. De asemenea, Guvernul de la Budapesta a intrat in conflict cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana pe tema unei legi care afecteaza independenta Bancii centrale.

Doi oficiali ungari au semnalat miercuri ca este nevoie sa se ajunga urgent la un acord si ca Guvernul de la Budapesta este dispus sa faca unele concesii dar ca este gata sa mearga singur mai departe daca nu se va ajunge la un acord.

"Suntem gata pentru discutii fara preconditii, toate subiectele sunt pe masa discutiilor", a declarat ministrul ungar al Dezvoltarii, Tamas Fellegi.

Secretarul de stat Gyula Pleschinger, un alt membru al echipei de negocieri, a declarat ca Ungaria spera sa ajunga la un acord cu FMI si UE cu privire la o linie de credit care sa functioneze ca o plasa de siguranta.

"Avand in vedere ca am anuntat pietele ca intentionam sa semnam un acord cu UE si FMI, daca nu vom reusi sa ajungem la un astfel de acord ar trimite un mesaj negativ pietelor", a declarat Gyula Pleschinger.

Aceste declaratii vin dupa ce Ungaria a anulat o licitatie de obligatiuni guvernamentale din cauza costurilor de creditare care au devenit mult prea mari. Forintul ungar s-a prabusit la noi valori record iar pretul asigurarii obligatiunilor ungare a crescut.

Cu toate acestea, oficialii citati au declarat ca Ungaria va putea sa se finanteze singura de pe pietele financiare daca nu se va ajunge la un acord cu FMI si UE. Tamas Fellegi a declarat ca in acest moment Ungaria nu are nevoie sa traga noi finantari de la FMI si UE. La randul sau, Gyula Pleschinger a declarat ca o linie de credit preventiva ar fi benefica pentru Ungaria, dar nu ar fi o tragedie daca Guvernul nu va ajunge la o intelegere cu UE si FMI.

Ungaria trebuie sa rostogoleasca in acest an datorii externe in valoare de aproape cinci miliarde de euro, pe langa obligatiunile in forinti, in conditiile in care incepe sa ramburseze creditul oferit in 2008 de FMI si UE.

#Ungaria imprumut FMI, #criza financiara Ungaria, #negocieri FMI Ungaria , #Ungaria