Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ungaria condamna lobby-ul facut de guvernul austriac pentru OMV

Ungaria condamna lobby-ul facut de guvernul austriac pentru OMV
Oficialitatile de la Budapesta au criticat luni guvernul austriac pentru ca a facut lobby in favoarea intentiei grupului OMV de a prelua ostil compania MOL, principalul distribuitor de petrol si gaz din Ungaria, informeaza Reuters.


"In situatia de fata, ministrul economiei austriece considera ca este treaba lui sa foloseasca toate trucurile politicii pentru a sustine compania. Tocmai de aceea face lobby in Budapesta, Viena si Bruxelles, in favoarea preluarii ostile a MOL de catre OMV", a declarat ministrul economiei din Ungaria, Janos Koka.

Ministrul austriac al economiei, Martin Bartenstein, a afirmat la sfarsitul saptamanii ca Ungaria ar trebui sa cumpere un pachet de control la MOL, companie ce a fost privatizata la inceputul anilor '90.

"In acest fel, guvernul de la Budapesta se va asigura ca din punct de vedere politic OMV nu va prelua compania MOL, ci mai degraba va fi un aranjament intre egali", a declarat Bartenstein cotidianului Financial Times din Germania.

OMV a declarat saptamana trecuta ca este dispusa sa plateasca 32.000 de forinti (aproximativ 181 de dolari) pe o actiune MOL, in cazul in care compania ungara va dori sa abandoneze atitudinea defensiva.

La sfarsitul saptamanii, compania MOL a primit oferte de la fonduri de investitii care ar spulbera pachetul de 40 la suta dintre actiunile pe care le detine impreuna cu aliatii sai, menit sa protejeze compania de o preluare ostila. Investitorii ar putea lua in calcul o oferta care ar evalua compania la 20 de miliarde de dolari.

Parlamentul ungar dezbate luni posibilitatea modificarii legislatiei pentru a proteja industria strategica.

Principalii actionari ai companiei OMV sunt guvernul austriac (31,5 la suta) si fondul de investitii Abu Dhabi (17,6 la suta).

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 834 ori