Ungaria blocheaza preluarea MOL de catre OMV

Marti, 17 Iulie 2007, ora 12:03
1008 citiri

Ungaria va utiliza masuri de control, antimonopol si politice pentru a bloca incercarea de preluare de catre compania austriaca OMV a rivalului MOL, din Ungaria, a spus, marti, ministrul economiei Janos Koka, citat de ziarul economic Napi Gazdasag, preluat de Reuters.

Koka a spus ca, pentru a putea discuta serios despre o fuziune, guvernul Austriei, care detine 31% din OMV trebuie sa-si vanda detinerea si ca negocierile trebuie sa se bazeze pe acordul ambelor parti, nu pe ceea ce ministrul si reprezentantii MOL au numit o abordare ostila a OMV.

"Aceasta fuziune nu ar imbunatati competitia sau siguranta ofertei", a adaugat Koka. Acesta a mai spus ca Ungaria nu este interesata de formarea unui monopol regional sub influenta unui guvern strain. Comentariile acestuia vin dupa ce premierul Ferenc Gyurcsany a spus ca guvernul va folosi toate mijloacele disponibile pentru a respinge ceea ce oficialul a numit o incercare de preluare ostila din partea OMV.

Koka a adaugat ca guvernul dispune de mai multe optiuni pentru a bloca fuziunea propusa de catre OMV dupa ce si-a majorat, luna trecuta, detinerea la MOL pana la 18,6% de la 10%. "Cred, in primul rand, in instrumentele de reglementare, insa avem, de asemenea si instrumente antimonopol, posibilitati politice si diplomatice", a mai spus Koka.

Acesta a adaugat ca MOL controleaza unele active, printre care si reteaua de gaze naturale, care sunt importante pentru siguranta nationala si pentru care guvernul este raspunzator. Koka a mai afirmat ca fuziunea ar da companiei nou-formate prea multa putere pe piata.

"In ceea ce priveste MOL, nu suntem interesati de formarea unei sfere de interes care sa excluda competitia si sa se poata distanta de mecanismele pietei de formare a pretului prin controlul tuturor celor trei rafinarii din regiune", a mai spus Koka. MOL a respins, de asemenea, propunerea OMV, pe care a numit-o incercare de preluare ostila si a rascumparat, in mod agresiv, actiuni, pentru a se apara de firma austriaca. Conducerea MOL controleaza aproximativ 35% din actiunile companiei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)