Ungaria ar putea mentine taxele speciale chiar si un deceniu

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 11:28
1569 citiri
Ungaria ar putea mentine taxele speciale chiar si un deceniu

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat pentru Wall Street Journal ca taxele speciale impuse pentru companiile din sectoarele energiei, telecomunicatiilor, retail si banci vor ramane in vigoare pana cand Guvernul va reduce datoria publica, iar acest lucru ar putea dura un deceniu.

"Atunci cand esti intr-o situatie dificila, cand si vecinii tai sunt afectati de criza, politicile economice standard nu functioneaza", a declarat Orban in interviul acordat WSJ. "Ai nevoie de actiuni tintite. Oamenii spun ca aceste politici sunt neortodoxe. Daca ai o viziune mai pozitive sunt inovative", a apreciat premierul ungar.

De la venirea sa la putere in 2010, Orban a adoptat mai multe masuri, precum impunerea unor taxe speciale pentru banci si alte companii, care au generat critici din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, institutii care au salvat Ungaria de la colaps in 2008. Alte masuri adoptate de Orban, precum preluarea fondurilor private de pensii, reducerea facturilor la energie si sprijinirea gospodariilor care au probleme cu creditele in valuta, au ridicat semne de intrebare in randul investitorilor si economistilor.

Premierul ungar a subliniat ca nu are de gand sa modifice acest sistem de taxare tintita in curand. Potrivit lui Viktor Orban pana cand datoria publica a Ungariei nu va fi redusa sub 50% din PIB, de la aproape 80% in prezent, Guvernul nu poate modifica modalitatea de colectare a veniturilor. Orban a estimat ca reducerea datoriei publice ar putea dura un deceniu.

Criticii sustin insa ca prin taxarea sectoarelor dominate de companiile straine, Guvernul de la Budapesta pune in pericol perspectivele de crestere prin crearea unui mediu care descurajeaza investitiile.

"Modificarea frecventa a cadrului de reglementare, masurile ad hoc, noile poveri fiscale si termenul limita extrem de scurt pentru respectare fac imposibile pentru companii sa opereze in Ungaria", a declarat directorul Nestle Hungaria, Michael Nixon.

Saptamana trecuta, guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a declarat ca Ungaria nu are nevoie de ajutorul FMI si a promis sa plateasca in totalitate si anticipat, pana la sfarsitul anului, creditul oferit de FMI in 2008.

#taxe speciale Ungaria Orban, #taxe banci Orban, #taxe energie guvern Orban, #taxe telecomunicatii Orban , #Ungaria