Ungaria ar putea avea nevoie de noi masuri de austeritate

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 20:35
848 citiri
Ungaria ar putea avea nevoie de noi masuri de austeritate

Ungaria ar putea avea nevoie anul viitor de noi masuri de austeritate pentru a respecta tintele bugetare, in cazul in care cresterea economica va fi de sub 0,5%, a declarat un oficial guvernamental, perspectiva tot mai probabila din cauza crizei datoriilor si a pierderii increderii investitorilor.

Guvernul crede ca o rezerva de 300 de miliarde de forinti (1,26 miliarde dolari) inclusa in bugetul de anul viitor va fi suficienta pentru acoperirea riscurilor, dar noi masuri vor fi necesare daca avansul PIB va fi de sub 0,5%, a aratat Zoltan Csefalvay, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a anticipat luni ca economia ungara se va contracta cu 0,6% anul viitor, prognoza fiind o revizuire drastica fata de un avans de 3,1% anticipat anterior. OCDE cere totodata guvernului sa isi credibilizeze strategiile.

Masurile controversate luate de guvern, precum nationalizarea activelor fondurilor de pensii de 14 miliarde de dolari si introducerea unor taxe speciale pentru banci si companii de utilitati, au scazut increderea investitorilor.

Aceasta neincredere a dus saptamana trecuta si la retrogradarea ratingului Ungariei de catre Moody's la nivelul "Ba1", in categoria nerecomandata pentru investitii.

Guvernul de la Budapesta a anuntat saptamana trecuta ca va negocia cu FMI un acord preventiv, pentru imbunatatirea increderii investitorilor.

Forintul s-a apreciat luni cu peste 2%, sustinut de sperantele date de un posibil acord cu FMI.

Parlamentul ungar urmeaza sa voteze marti proiectul de buget, care este conceput in baza unei cresteri economice estimate la 1,5% si a unui deficit bugetar de 2,5% din PIB.

#austeritate Ungaria, #masuri austeritate Ungaria , #Ungaria