Ungaria a rambursat imprumutul FMI in totalitate

Joi, 08 August 2013, ora 09:35
1672 citiri
Ungaria a rambursat imprumutul FMI in totalitate

Ungaria a rambursat totalitatea unui imprumut acordat in 2009 de Fondul Monetar International (FMI) pentru a iesi din criza si si-a achitat astfel datoriile fata de aceasta institutie, a anuntat miercuri Banca Centrala Ungara.

"In 6 august, Banca Centrala Ungara (MNB) a rambursat in totalitate suma restanta in baza unui imprumut acordat de FMI in iunie 2009", a indicat MNB pe site-ul sau internet, potrivit AFP.

Budapesta a primit un imprumut de aproximativ 1,45 miliard de euro in 2009, a doua transa in cadrul unui ajutor de 11,7 miliarde de euro acordat de FMI Ungariei in 2008, in plina criza financiara, pentru a evita falimentul tarii.

"Astfel, nu mai exista datorie restanta fata de Fond", a adaugat Banca centrala.

In iulie, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, indicase FMI ca poate sa-si inchida biroul reprezentantei la Budapesta pentru ca ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate inainte de sfarsitul anului si deci inaintea scadentei, prevazuta initial pentru 31 martie 2014.

Potrivit MNB, rambursarile catre FMI au inceput in septembrie 2012, iar ultima - in valoare de 721 milioane de euro - a avut loc marti.

In total, Budapesta obtinuse in noiembrie 2008 de la FMI, UE si BM un ajutor de 20 de miliarde de euro.

Relatiile intre Budapesta si FMI sunt dificile de la venirea la putere a lui Viktor Orban in 2010. Negocierile incepute in 2011 in vederea unui nou imprumut pentru insanatosirea finantelor tarii s-au terminat la inceputul anului 2013 prin dezacorduri asupra mai multor puncte, in special natura imprumutului si politica economica a Budapestei.

Anul trecut, guvernul a criticat "ingerinta" FMI in politica ungara.

Partidele din opozitie au criticat rambursarea anticipata a imprumutului, interpretand-o drept un "costisitor instrument al propagandei" in perspectiva alegerilor prevazute pentru 2014.

#datorie FMI Ungaria, #rambursare imprumut FMI Ungaria, #ajutor financiar Ungaria, #criza economica Ungaria , #Ungaria