Ungaria a introdus TAXA DE CHIPS

Marti, 12 Iulie 2011, ora 10:37
1443 citiri
Ungaria a introdus TAXA DE CHIPS

Ungaria a introdus taxa de chips potrivit careia toate alimentele nesanatoase precum chipsurile, ciocolata si sucurile acidulare vor fi taxate, informeaza NewsIn.

Numita initial "taxa de hamburger", presa locala a rebotezat-o in "taxa de chips" in momentul in care a devenit clar ca legislatia propusa de guvern nu va afecta restaurantele de tip fast-food.

Bauturile indulcite, prajiturile preambalate si snacks-urile sarate, precum si aromele alimentare vor face obiectul noii taxe.

Astfel, chipsurile din cartofi vor fi taxate cu 200 de forinti pe kilogram, adica putin peste un dolar, ceea ce ar putea ridica pretul unui pachet standard de 90 grame cu circa 10%.

Legea ar urma sa intre in vigoare din septembrie.

Politicienii opozitiei reproseaza ca taxa nu merge destul de departe, atat stanga, cat si extrema-dreapta acuzand guvernul conservator al lui Viktor Orban ca a cedat in fata grupurilor de lobby.

Totusi, un membru important al partidului de guvernamant FIDESZ a declarat ca vor fi propuse noi controale la restaurantele fast-food.

La reclamele care ii vizeaza pe copii, va trebui acordata "o atentie deosebita" la continutul de zahar si grasimi, a spus Janos Lazar.

Ungurii - mari fumatori si consumatori de bautura, a caror dieta traditionala este bogata in grasime de porc si sare - au una dintre cele mai mici sperante de viata din Uniunea Europeana.

Guvernul a spus ca veniturile incasate din "taxa de chips" vor fi folosite pentru finantarea campaniilor de avertizare publica in domeniul sanatatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa chips, #taxa hamburger, #alimente nesanatoase, #taxa ungaria, #taxe, #chipsuri, #restaurante fast food , #Ungaria