TVA-ul Ungariei, cel mai mare din UE- 27% din 2012

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 19:22
1929 citiri
TVA-ul Ungariei, cel mai mare din UE- 27% din 2012

Ungaria va majora anul viitor taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu doua puncte procentuale, la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, si va aplica un program de ajustari fiscale de 750 miliarde forinti (2,6 miliarde euro), cu 200 de miliarde forinti mai mare decat planul initial, informeaza Mediafax.

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a precizat, la prezentarea programului de ajustari fiscale, ca guvernul a inaintat Parlamentului, cu anumite restrictii, planul privind rambursarea anticipata a creditelor in valuta la un curs sub cel al pietei.

Guvernul a mentinut obiectivul unei cresteri economice de 2% in 2012, dar la calcularea bugetului a fost luat in calcul un avans al PIB de 1,5%, pentru a tine cont de factorii de risc.

Ministrul Economiei se asteapta la o inflatie medie anuala de 4,2%, peste cea de 3,4% anticipata anterior.

Guvernul a mentinut o tinta a deficitului de 2,5% din PIB, care sa permita reducerea datoriilor publice de la nivelul de 73,2% din PIB anticipat pentru sfarsitul acestui an la 72% in decembrie 2012.

Matolcsy a spus ca estimarea unei cresteri economice de 1,5% pentru anul viitor este realista si nu se asteapta la cresterea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala, dupa majorarile de taxe si prognoza de inflatie de peste 4%. 

Programul de austeritate include concedierea a 5.500 de angajati din sectorul public si majorarea contributiilor pentru sanatate cu 1%.

Guvernul va introduce totodata o taxa pe jocurile de noroc online.

In prezent, cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeana, de 25%, este in Ungaria, Danemarca si Suedia, urmate de Romania (24%) si Grecia, Polonia, Portugalia si Finlanda (23%). Cel mai redus nivel al TVA, de 15%, este in Cipru si Luxemburg.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#ungaria tva, #tva majorat, #plan austeritate, #ajustari fiscale ungaria, #crestere economica, #pib ungaria , #Ungaria