Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tariceanu vrea o colaborare mai stransa cu Ungaria astfel incat proiectul Nabucco

Tariceanu vrea o colaborare mai stransa cu Ungaria astfel incat proiectul Nabucco

Premierul Tariceanu a declarat marti, la Szeged, ca doreste o colaborarea mai stransa intre Romania si Ungaria pe tema proiectului Nabucco, astfel incat proiectul "sa prinda contur". "Nimic mai firesc sa fim interesati ca acest proiect sa se materializeze, astfel incat in urmatorii ani sa avem o sursa alternativa care va contribui la siguranta energetica suplimentara, dar va reprezenta o contributie la competitie, care va duce la scaderea pretului", a declarat premierul Tariceanu , la finalul sedintei comune a guvernelor Romaniei si Ungariei.


Premierul a spus ca atat Romania, cat si Ungaria sunt dependente de Rusia in ceea ce priveste importul de gaze. Tariceanu a precizat ca Romania este insa mai putin dependenta de hidrocarburile rusesti avand in vedere ca 60% din consum este asigurat de productia interna. Dar pentru restul avem un singur furnizor. Ungaria la fel are un singur furnizor. (...) Ar fi de dorit sa existe posibilitatea unor proiecte de aprovizionare alternativa cu gaze din alte zone. Proiectul Nabucco da posibilitatea statelor din jurul Marii Caspice si din Zona Caucazului sa fie furnizoare de gaze.


Premierul a mai spus ca cele doua state au interesul sa defineasca o pozitie comuna in fata Comisiei Europene in ceea ce priveste pachetul energie-schimbari climatice. "Ar fi firesc ca tarile noastre sa obtina o formula de compensare care sa tina cont de aceasta contributie pe care am avut-o in diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceasta ar fi obiectiv singura propunere la nivelul UE".


Premierul Tariceanu a declarat ca Romania este interesata sa participe la conferinta pe care o va organiza Ungaria pe tema proiectului Nabucco. Evenimentul va avea loc in luna ianuarie 2009.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1257 ori