Subventii importante de la Uniunea Europena pentru impaduriri

Marti, 12 Februarie 2008, ora 00:24
3227 citiri
Subventii importante de la Uniunea Europena pentru impaduriri

Agricultorii care planteaza paduri pe pamantul lor pot primi bani seriosi din partea UE. Din aceasta are de castigat toata lumea, nu doar proprietarii de pamant, deoarece pamantul dintre copaci se usuca mai greu, iar prin impaduriri se imbunatateste clima. In Ungaria, 7 la suta din suprafata tarii ar putea fi impadurita, iar in acest fel suprafata de paduri ar putea creste pana la 28 la suta din suprafata tarii, informeaza Magyar Hirlap.
Potrivit datelor Oficiului Central de Statistica, suprafata de pamant agricol a Ungariei este in prezent acoperita cu putin peste 20 la suta de paduri. Acest procent ar putea fi marit usor cu inca sapte la suta, daca cea mai mare parte a celor aproximativ un milion de hectare de pamant lasate in paragina ar fi impadurite. Schimbarea destinatiei acestor terenuri ar merita din mai multe motive, avand in vedere ca pe langa avantajele care decurg din protectia mediului, cum ar fi aerul mai curat si evaporarea mai lenta a umezelii din pamant, pentru lucrarile de impadurire se ofera si bani.

'Sprijinul financiar se compune din trei elemente principale', a declarat Tamas Ali, seful adjunct al Directiei de Impaduriri a Oficiului de Agricultura din Ungaria. Se ofera subventie in bani pentru plantarea de copaci si ingrijirea lor, dar proprietarul suprafetelor impadurite poate avea si alte venituri suplimentare.

In primul an, se ofera in plus bani pentru realizarea unor investitii tehnice necesare, cum ar fi construirea de garduri pentru protejarea copacilor, instalarea unui pastor electric, efectuarea lucrarilor de intretinere a terenului. Proprietarii cu spirit intreprinzator pot primi subventii de la UE timp de cinci, zece sau chiar cincisprezece ani. Sumele de bani depind de soiurile de copaci care sunt plantati si de ternul pe care sunt plantati.

'Acest mod de impadurire este foarte popular in tarile UE', a mai subliniat specialistul, care a mai amintit ca anual sunt impadurite zece mii de hectare de terenuri, de obicei cu copaci autohtoni. Acest program are deja un trecut important, deoarece intre anii 2004-2006, cinci mii de gospodari din UE au primit subventii pentru impadurirea a 40 de mii de hectare. Pentru perioada 2007-2013 exista la dispozitie un fond de 257 milioane euro pentru impaduriri, suma care face posibila impadurirea a 70 de mii de hectare. 75 la suta din subventii este platita de Uniunea Europeana, iar 25 la suta din surse din tara.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.