Strainii si-au retras 7 la suta din economiile pastrate in bancile romanesti

Marti, 17 Februarie 2009, ora 14:13
1582 citiri
Strainii si-au retras 7 la suta din economiile pastrate in bancile romanesti

Valoarea totala a depozitelor constituite de cetatenii straini la bancile din Romania insumau, la finele anului trecut, aproximativ 5,57 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Raportat la trimestrul al treilea, valoarea depozitelor constituite de straini s-a diminuat cu 408 milioane de euro. Tendinta de scadere a volumului de depozite constituite de nerezidenti este caracteristica intregii Europe emergente. Iar in multe tari, scaderea a fost inregistrata inca din trimestrul trei al anului trecut, informeaza Financiarul.

Spre exemplu, in Ungaria, nerezidentii aveau depuse, la finele lunii septembrie 2008, in depozite bancare fonduri de aproximativ 10,56 miliarde euro, in scadere cu 300 de milioane de euro (aproximativ 7%) fata de primul trimestru din 2008.

Cele mai multe iesiri de capitaluri din depozite au avut loc in Republica Ceha, unde volumul total al economiilor nerezidentilor depasea 12,8 miliarde euro in iunie 2008. In septembrie, nivelul a scazut sub 11 miliarde euro.

Analistii pun retragerile nerezidentilor pe seama reducerii de dobanzi pentru depozite. Astfel, in Republica Ceha, dobanda medie a unui depozit la termen era, in septembrie, de numai 1,7% pe an, in scadere cu aproximativ 0,2 puncte procentuale fata de iunie 2008. In Ungaria, dobanzile aferente depozitelor in forinti variau intre 6%-7%, in primele noua luni ale anului trecut, mai scrie publicatia economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#straini, # retragere, # economii, # banci romanesti, # valoare , #Ungaria