Richter Gedeon anunta rezultate financiare in ton cu estimarile pietei

Vineri, 09 Mai 2008, ora 15:16
1133 citiri
Richter Gedeon anunta rezultate financiare in ton cu estimarile pietei

Producatorul ungar de medicamente Richter Gedeon a raportat vineri rezultate financiare in primul trimestru din 2008 in ton cu estimarile de pe piata, insa si-a redus perspectivele vanzarilor pentru anumite piete cheie, printre care SUA si Ungaria, scrie Reuters.Richter, ce va deveni cel mai mare producator de medicamente din Europa Centrala dupa finalizarea achizitiei companiei poloneze Polpharma anul acesta, a declarat ca profitul operational in primul trimestru a crescut cu 5,9% la 8,69 miliarde forinti (52,7 milioane dolari).


Profitul net al companiei a crescut cu 41,7% la 10,18 miliarde forinti.


Profitul operational a fost in ton cu estimarile analistilor, in timp ce profitul net a depasit asteptarile de 9,5 miliarde forinti, datorita dobanzii puternice si operatiunilor de hedging.


Richter, a carui capitalizare se ridica la 3,9 miliarde dolari, a precizat ca vanzarile au scazut cu 14%, iar perspectivele privind vanzarile pe tot anul 2008 au scazut cu 5-10%.


"Nu avem niciun motiv sa fim optimisti in ceea ce priveste piata interna", a declarat directorul executiv Erik Bogsch.


Guvernul ungar a redus cheltuielile legate de subventiile pentru medicamente si a majorat preturile pentru a limita cheltuielile bugetare.


Bogsch a declarat ca Richter a continuat sa raspunda provocarilor pe plan intern, reducand investitiile in Ungaria.


In Rusia, cea mai mare piata de desfacere pentru Richter, vanzarile in primul trimestru au crescut cu 12,6%, compania estimand o crestere pe tot anul 2008 de aproximativ 10%.


Richter estimeaza ca vanzarile din SUA vor scadea usor, dupa o estimare initiala privind o crestere de 5%, in timp ce vanzarile din Uniunea Europeana sunt asteaptate sa creasca cu peste 10%.


"Unele dintre cele mai importante subiecte legate de Richter, cum ar fi preluarea companiei poloneze Polpharma si a firmei Akrihin (una din primele cinci companii farmaceurice din Rusia), aprecierea euro in raport cu dolarul american si rezolvarea problemelor de pe piata interna, vor fi dezbatute in urmatoarele sase luni", a declarat firma de brokeraj Buda Cash.


Gedeon Richter si-a inceput activitatea de productie in Romania in 1998, odata cu achizitia fabricii Armedica din Targu - Mures. In septembrie 2003, grupul ungar a fuzionat cu subsidiara sa, formand Gedeon Richter Romania SA. In acelasi timp, compania are o reprezentanta proprie pe piata romaneasca, Richter Gedeon, care administreaza portofoliul de medicamente importate din Ungaria, in special pe segmentul de contraceptive orale.