Presedintia ungara, promovata printr-o harta a Imperiului Habsburgic

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 00:36
1811 citiri
Presedintia ungara, promovata printr-o harta a Imperiului Habsburgic

Presedintia ungara a UE isi promoveaza imaginea la Bruxelles etaland "personalitati" ale gloriei trecute pe un covor cu harta Imperiului Habsburgic, dar Budapesta neaga accentele soviniste, anunta Mediafax.

Prezentata drept "o carpeta culturala ungara" de 202 metri patrati, opera artistului ungar Lívia Papai este expusa la sediul Consiliului UE.

Carpeta ilustreaza diverse aspecte ale istoriei Ungariei si "cele mai "importante personalitati", cum ar fi Sfantul Stefan, compozitorul Franz Liszt sau insigna purtata la 15 martie in amintirea revolutiei din 1848-1849.

Pe carpeta este prezentata regina Elisabeta a Ungariei, imparateasa Austriei, pe cal, un tablou de pictura abstracta realizat de Victor Vasarely.

Pe carpeta apar doua harti - una mica, reprezentand Ungaria si vecinii acesteia in Evul Mediu, si alta mai mare, reprezentand Imperiul Habsburgic, cu data "1848" in centru.

Potrivit purtatorului de cuvant al reprezentantei ungare la UE, harta nu trebuie interpretata drept o nostalgie pentru Marea Ungarie.

"Este pur si simplu o harta a Imperiului Habsburgic si mai general a Europei Centrale si de Est", subliniaza oficialul ungar.

Pe site-ul propriu, Presedintia ungara precizeaza: "In timp ce instalarea presedintiei cehe a UE probabil va ramane in memorie ca fiind cea mai controversata, artistii ungari implicati au preferat sa prezinte un rezumat al culturii tarii".

Opera artistului ceh David Cerny prezentata in ianuarie 2009 cu ocazia presedintiei cehe ironiza stereotipuri din Europa.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a subliniat miercuri ca nu are niciun comentariu de facut asupra modului in care un stat membru UE care detine presedintia semestriala decide sa isi promoveze imaginea, precizand ca este vorba de o expozitie "aleasa de autoritatile ungare". 

#presedintie, #ungaria, #covor, #imperiul habsburgic, #harta , #Ungaria

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos