Oficial ungar: FMI va reveni in Ungaria

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 19:45
1095 citiri
Oficial ungar: FMI va reveni in Ungaria

Seful grupului parlamentar al partidului de guvernamant Fidesz din Ungaria, Janos Lazar, a declarat vineri, ca reprezentantii Fondului vor reveni in tara intrucat au de recuperat creante mari.

"Ungaria datoreaza FMI sume mari de bani. Nu am nicio indoiala ca se vor intoarce pentru a colecta ce le datoram", a afirmat Lazar.

Statul ungar trebuie sa plateasca in acest an 2 miliarde de euro Comisiei Europene, in timp ce ratele catre FMI se vor ridica anul viitor la 3,4 miliarde de euro. In total, Ungaria trebuie sa rambursele FMI si CE 13 miliarde de euro pana in 2016.

Discutiile cu FMI au fost introductive, negocierile vor incepe in ianuarie

Politicianul a spus ca negocierile oficiale cu FMI si CE vor incepe in ianuarie, discutiile din aceasta saptamana fiind doar introductive, nu de negociere.

Seful misiunii FMI si o delegatie a Comisiei Europene au plecat subit din Ungaria, unde se aflau pentru discutii pregatitoare in vederea unui nou acord de imprumut, din cauza intentiei guvernului de a uni banca nationala cu autoritatea pentru piete financiare.

Delegatiile FMI si UE se aflau la Budapesta pentru a discuta un nou acord de imprumut si aveau programata o intalnire cu oficiali unguri in aceasta dupa-amiaza.

portofolio: Autoritatile ungare ar trebui sa fie mai atente la afirmatiile pe care le fac

Portfolio comenteaza ca avand in vedere situatia extrem de fragila, autoritatile ungare ar trebuie sa fie mai atente ce afirmatii fac, chiar daca nu sunt adresate investitorilor.

Conform publicatiei, afirmatia lui Lazar poate duce la concluzia ca FMI isi va primi banii imprumutati Ungariei doar daca revine la negocieri.

"Folosirea unui limbaj asemanator cu extorcarea de fonduri nu suna doar prost, ci te face sa te intrebi daca guvernul se gandeste la anularea imprumuturilor", potrivit autorilor articolului, care spera ca investitorii au invatat sa interpeteze stilul neortodox de comunicare al guvernului.

Portofolio: Intreruperea discutiilor neoficiale cu FMI, o ruptura serioasa

Tamas Fellegi, ministru fara portofoliu care conduce delegatia Ungariei in negocierile cu FMI si CE, a declarat ca tara sa a inceput discutii neoficiale cu reprezentantii celor doua institutii, astfel incat nu se poate vorbi despre intreruperea procesului de negocieri oficiale.

Lazar a afirmat pe de alta parte ca partidul Fidesz vrea sa aprobe o lege a bancii centrale care sa fie acceptata de Banca Centrala Europeana.

Remarca sa ar putea indica faptul ca guvernul ar fi dispus sa dea inapoi in aceasta problema.

Intrebarea este, potrivit Portfolio, daca gestul va fi suficient pentru a dezgheta relatiile cu FMI si CE, sau institutiile vor cere mai multe concesii inainte de inceperea negocierilor. Publicatia comenteaza ca intreruperea discutiilor neoficiale este o ruptura serioasa in procesul consultarilor, cel putin la fel de grava ca propunerea guvernului de modificare a legii bancii centrale.

Ungaria vrea sa contopeasca Banca Ungariei cu PSZAF intr-o noua institutie

Potrivit planurilor guvernului, Banca Ungariei ar urma sa fuzioneze cu PSZAF si ar forma o noua institutie, situatie care i-ar permite premierului Viktor Orban sa scape de guvernatorul Andras Simor.

Amendamentul legislativ propus de o comisie din Parlament prevede ca atributiile bancii centrale sa fie preluate de institutia nou formata. Presedintele acesteia va fi numit de presedintele Pal Schmitt la propunerea premierului Viktor Orban, pentru un mandat de sase ani.

Orban incearca de mai mult timp sa-si impuna controlul asupra bancii nationale si il acuza pe Simor ca nu sustine politicile economice ale guvernului.

Simor si seful PSZAF vor ocupa posturi de adjuncti ai presedintelui noii institutii pana la expirarea mandatelor.

Guvernul ungar spera la un imprumut de 15-20 miliarde euro de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, derulat pe o perioada de pana la trei sau patru ani, cu accesarea fondurilor ca solutie de urgenta in cazul deteriorarii situatiei economice.

#Ungaria FMI, #delegatia FMI Ungaria, #Banca Ungariei , #Ungaria