Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

un guvernator radical

Ministrul Economiei din Ungaria va prelua sefia Bancii Nationale

Ministrul Economiei din Ungaria va prelua sefia Bancii Nationale


Premierul ungar Viktor Orban l-a nominalizat pentru functia de guvernator al Magyar Nemzeti Bank - banca centrala a Ungariei - pe actualul ministru al Economiei, Gyorgy Matolcsy. Acesta urmeaza sa-l inlocuiasca pe Andras Simor, al carui mandat de sase ani expira sambata.

In cazul in care Matolcsy nu va avea probleme la audierea de vineri a comisiei economice din Parlamentului maghiar, conducerea Ministerului Economiei va fi preluata de Mihaly Varga, seful echipei ungare de negociere cu Fondul Monetar International.

"Performanta si faptele indica un singur om si acesta este Gyorgy Matolcsy", a declarat Orban, adaugand ca desemnarea unei persoane cu experienta guvernamentala in fruntea NBH va genera stabilitate si predictibilitate.

Actualul ministru al Economiei este un apropiat al premierului Orban si inca inainte de a fi numit in fruntea bancii centrale a sustinut ca institutia trebuie sa utilizeze masuri neortodoxe, inclusiv masuri utilizate de Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala americana, pentru a stimula economia.

Gyorgy Matolcsy are insa o relatie combativa cu pietele financiare internationale. In paginile unui saptamanal de anul trecut, i-a numit pe investitorii financiari straini "pirati", iar joi intr-un articol publicat intr-un saptamanal ungar, Matolcsy a acuzat bancile si companiile multinationale ca ataca guvernul de la Budapesta "cu toate mijloacele posibile".

In conformitate cu legea de functionare a Bancii Nationale a Ungariei, guvernatorul si adjunctii sai, precum si membrii comitetului de politica monetara, sunt desemnati de presedinte dupa audierea de catre comisia economica a parlamentului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1083 ori