Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministru Economiei din Ungaria: FMI nu este comandantul tarii

Ministru Economiei din Ungaria: FMI nu este comandantul tarii


FMI si Ungaria fac parte din aceeasi familie, institutia financiara nefiind comandatul Ungariei, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Portfolio, adaugand ca guvernul de la Budapesta are dreptul la un program financiar preventiv.

"Suntem intr-o relatie de familie cu FMI. Suntem actionari la FMI, asa ca institutia nu este comandantul nostru. Suntem actionari minoritari, dar actionari si, de asemenea, membri UE. Nu ne milogim pentru bani, nu trebuie sa fim fortati. Suntem o familie, avem dreptul la un program preventiv de sprijin", a spus Matolcsy, audiat in comisia de buget a Parlamentului.

Exista unele aspecte asupra carora executivul este de acord cu argumente aduse de Uniunea Europeana si FMI, in timp ce altelele nu sunt acceptabile. Restructurarea unor companii de stat este in interesul Ungariei, a adaugat Matolcsy, dar disputa pentru schimbarea sistemului de taxe este generata de interesele altor state din cauza competitiei.

"Exista dezbateri in fiecare familie. Suntem rude, nu este un sistem feudal. Ungaria are nevoie de un program preventiv, nu de banii germanilor sau austriecilor", a spus el.

Ministrul a admis in timpul discutiilor ca exista riscuri serioase pentru bugetul din acest an.

UE a declansat procedurile de deficit excesiv impotriva Ungariei. Guvernul de la Budapesta are una sau doua luni la dispozitie pentru a convinge Bruxelles-ul ca va mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB in acest an. UE estimeaza ca Ungaria va avea un deficit de 3,25% in acest an, iar daca autoritatile ungare nu reusesc sa respecte recomandarile UE pot pierde accesul la fonduri de coeziune anul urmator.

Ungaria vrea sa-si asigure un acord preventiv de finantare de la FMI si UE, insa discutiile au fost ingreunate din cauza unor legi adoptate de Ungaria, in pofida opozitiei UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1573 ori