Legea votata de Ungaria pentru a proteja grupul Mol, sub lupa UE

Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 09:40
1037 citiri
Legea votata de Ungaria pentru a proteja grupul Mol, sub lupa UE

Potrivit unui purtator de cuvant al comisarului european pentru piata interna si servicii, Oliver Drewes, Comisia Europeana va analiza legea votata luni de parlamentul ungar, care are scopul de a proteja companiile considerate strategice.

Drewes s-a referit la o scrisoare trimisa de comisarul european Charlie McCreevy guvernului ungar, in care afirma ca daca prevederile legislatiei vor afecta in mod direct actori economici din alte state membre ale Uniunii Europene, care si-ar manifesta interesul privind preluarea grupului Mol, "va recomanda continuarea actiunilor in justitie demarate deja".

Purtatorul de cuvant a adaugat ca executivul european analizeaza momentan daca aceasta lege, cunoscuta drept "lex Mol", a fost redactata special pentru a apara compania petroliera Mol de o eventuala preluare din partea rivalului austriac OMV, respecta principiile de baza ale Uniunii Europene, inclusiv libera circulatie a capitalului.

Noua lege, sprijinita in mod egal de opozitie si de guvern, a fost conceputa pentru apararea grupului petrolier MOL de rivalul austriac OMV, ce avansase pe 25 septembrie o oferta de cumparare de 32.000 de forinti pe o actiune a companiei ungare.

La ora actuala, compania austriaca OMV detine 20,2% din actiunile MOL.

Legea ofera statului dreptul de a limita spatiul de manevra al companiilor straine ce intentioneaza sa cumpere companiile nationale producatoare de energie si care administreaza rezervele de apa.

De altfel, legea permite statului sa ia masuri extraordinare privind obstructionarea preluarilor ostile, chiar si dupa ce a fost facuta o oferta publica, iar eventualii cumparatori sunt limitati la o singura oferta, odata la sase luni.

MOL s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa Centrala.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.