Idei de criza: Ungaria vinde cetatenie cu obligatiuni guvernamentale la pachet

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 15:55
1645 citiri
Idei de criza: Ungaria vinde cetatenie cu obligatiuni guvernamentale la pachet

Parlamentarii din Ungaria propun o solutie inedita pentru a scoate tara din criza datoriilor: acordarea unei vize de sedere pentru cetatenii straini care cumpara obligatiuni in valoare de minim 250.000 de euro.

O propunere legislativa postata pe site-ul parlamentului de la Budapesta vizeaza acordarea dreptului de rezidenta si in final cetatenie strainilor care cumpara obligatiuni guvernamentale in valoare de cel putin 250.000 de euro (322.600 dolari), scrie Mediafax.

Masura, sustinuta de partidul de guvernamant, Fidesz, ar trebui sa atraga noi investitori, mai ales din China.

Ungaria are scadente de miliarde de euro in urmatorii ani si analizeaza diferite modalitati de refinantare. Planurile includ vanzarea de obligatiuni pe piata interna si atragerea de investitori importanti din Asia. O eventuala vanzare de obligatiuni pe pietele din Vest ar putea avea loc doar dupa incheierea negocierilor cu UE si FMI pentru un acord financiar.

Ungaria a cerut UE si FMI un acord preventiv, pentru situatia in care statul va avea nevoie de ajutor financiar, insa discutiile nu au condus la un rezultat, iar analistii vad sansele pentru o reusita doar la 50%.

Propunerea din parlament prevede ca agentia pentru administrarea datoriei statului sa emita "obligatiuni de rezidenta" speciale pentru straini. Cei care ar detine astfel de obligatiuni in valoare de cel putin 250.000 de euro ar avea un tratament preferential la imigrare.

Unul dintre autorii propunerii a afirmat ca sunt vizati in special investitorii chinezi.

#Ungaria vanzare obligatiuni, #criza datoriilor Ungaria, #obligatiuni Ungaria straini , #Ungaria