Grupul petrolier MOL nu va plati dividende pentru 2008

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 11:50
1188 citiri
Grupul petrolier MOL nu va plati dividende pentru 2008

Grupul energetic ungar MOL vrea sa construiasca o strategie puternica pentru a face fata preluarilor ostile si vrea sa nu plateasca dividendele pentru 2008, a anuntat miercuri compania, intr-un comunicat publicat pe pagina de internet a bursei din Budapesta, relateaza Reuters.

Masura vine dupa ce producatorul rus de petrol Surgutneftegaz a anuntat in 30 martie ca va cumpara 21% din actiunile MOL din partea companiei austriece OMV, pentru 1,4 milliarde dolari.

MOL anuntat ca o asemenea tranzactie ridica semne de intrebare ca OMV, care a incercat o preluare a MOL anterior, reprezinta numai o fatada pentru grupul rus.

Consiliul director al grupului va cere autorizatia actionarilor, in cadrul intrunirii generale, sa creasca capitalului MOL la cel mult 30 miliarde forinti (138,2 milioane dolari), fata de limita curenta de 15% din capital, sau 16,29 miliarde forinti.

De asemenea, compania a anuntat ca nu va plati dividendele pe 2008, iar decizia anterioara pentru reducerea cheltuielilor de capital ii ofera flexibilitate financiara.

Analistul Vladimir Socor a spus recent ca Surgutneftegas a supralicitat pentru cumpararea participatiei detinute de OMV in cadrul grupului ungar MOL, ceea ce arata ca incearca sa preia compania sau sa-si revanda o parte din pachet, dubland drepturile de vot ale Rusiei.

Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Ungaria, PSZAF, a anuntat recent ca va analiza vanzarea de catre grupul austriac OMV a participatiei detinute in cadrul companiei ungare MOL, catre firma ruseasca Surgutneftegaz.

PSZAF a demarat ancheta la cererea MOL, a declarat Istvan Binder, purtator de cuvant PSZAF.

Binder a spus ca autoritatea va incerca sa afle daca afacerea a incalcat legislatia pietei de capital din Ungaria.

Acesta a refuzat sa estimeze cand se va incheia investigatia.

Presedintele MOL, Zsolt Hernadi, a spus ca Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in Articolele de Asociere, ar reprezenta un obstacol.

In Ungaria, guvernul si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz. 

#dividende, # actiuni, # companie, # capital , #Ungaria