Forintul, cea mai mare depreciere dintre monedele lumii

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 00:29
1932 citiri
Forintul, cea mai mare depreciere dintre monedele lumii

Forintul ungar a inregistrat joi cea mai mare depreciere dintre monedele lumii, dupa ce vicepresedintele partidului de guvernamant Fidesz, Lajos Kosa, a afirmat ca Ungaria are sanse mici de a evita soarta Greciei, iar presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a calificat situatia tarii ca "delicata", potrivit Mediafax.

Moneda Ungariei s-a depreciat cu 1,7%, la 280,4 forinti pentru un euro, pana la 17:25 (18:25 ora Romaniei). Forintul a avut joi cea mai slaba evolutie dintre cele 170 de monede analizate de Bloomberg. Inainte de comentariile lui Kosa, moneda ungara se aprecia cu 0,7%.

Forintul a pierdut 14% din valoare comparativ cu maximul ultimelor 14 luni atins in martie, cel mai mare declin dintre monedele analizate de Bloomberg, dupa ce Fidesz a castigat alegerile cu promisiuni ca va reduce taxele si va sustine infiintarea de locuri de munca, iar temerile investitorilor privind o extindere a crizei din Grecia s-au amplificat.

Vicepresedintele Fidesz, Lajos Kósa, a afirmat, joi, ca economia Ungariei este intr-o situatie mai grava decat se astepta noul guvern, iar tara are "sanse foarte mici" de a evita soarta Greciei. "Comentariile legate de Grecia au speriat pietele.

Daca guvernul creste deficitul bugetar la 7-8% din PIB in acest an, fara perspective de imbunatatire in 2011, ar putea exista retrageri masive de pe piata obligatiunilor iar presiunea asupra forintului ar putea creste", a afirmat Manik Narain, analist la divizia din Londra a grupului financiar UBS.

Totodata, Barroso a afirmat, la finalul unei intrevederi la Bruxelles cu premierul ungar Viktor Orban, ca Ungaria este intr-o "situatie delicata", iar guvernul trebuie sa accelereze consolidarea finantelor publice. Seful guvernului ungar s-a intalnit cu presedintele CE pentru a obtine acordul Uniunii Europene (UE) in privinta unui deficit bugetar peste limita convenita pentru 2010.

"Mesajul nostru pentru Ungaria si alte state este ca ar trebui sa accelereze consolidadrea fiscala si nu sa o relaxeze. Nu ar trebui sa opunem consolidarea fiscala cresterii. Fara disciplina fiscala nu vom inregistra crestere economica", a declarat Barroso.

Orban, care a catalogat deficitul bugetar de 3,8% asumat de Ungaria pentru 2010 ca nesustenabil, a declarat, joi, ca este hotarat sa reduca deficitul bugetar. Seful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat, in saptamana aceasta, ca deficitul bugetar al tarii ar putea ajunge la 7,5% din PIB. 

#ungaria, #forint, #grecia, #criza , #Ungaria