FMI cere Ungariei sa continue masurile de austeritate

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 20:43
1008 citiri
FMI cere Ungariei sa continue masurile de austeritate

Fondul Monetar International (FMI) a cerut Budapestei sa continue masurile de austeritate si sa puna capat politicii economice interventioniste, in contextul in care Ungaria vrea sa inceapa negocierile cu FMI in vederea obtinerii unui imprumut, relateaza AFP.

"In ciuda unui potential de crestere mai scazut, o consolidare financiara este necesara", a precizat FMI intr-un raport asupra Ungariei publicat miercuri.

Un ajutor financiar din partea fondului si a altor organizatii internationale "ar putea ajuta la reducerea constrangerilor de finantare si la imbunattirea increderii investitorilor", insa nu va putea fi eficient decat daca se bazeaza pe o politica economica solida a guvernului, conform documentului.

Ungaria, care se confrunta cu grave dificultati in finantarea de pe piete, vrea sa negocieze un credit estimat intre 15 si 20 de miliarde de euro. Budapesta si-a atras insa critici din partea organizatiilor internationale adoptand legi controversate, in special o reforma a bancii centrale, care, potrivit criticilor, i-ar afecta independenta.

FMI considera in mod special necesara "restructurarea societatilor publice de transport, rationalizarea locurilor demunca in sanul administratiei publice, in special in administratiile locale, scaderea taxelor 'de criza' si modificarea taxei unice pe venit".

Institutia financiara cu sediul la Washington a criticat politica premierului Viktor Orban, aratand spre "masurile ad hoc si interventioniste de anul trecut", care au subminat credibilitatea guvernului si au determinat pietele si agentiile de rating sa sanctioneze Ungaria.

Printre aceste masuri, FMI enumera introducerea unei taxe unice pe salariu, care este prevazuta in Constitutie, o serie de taxe specifice denumite "de criza" si care penalizeaza societatile energetice, comerciale si de telecomunicatii, impozitarea severa a bancilor unguresti sau nationalizarea fortata a sistemului de pensii private

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI Ungaria, #masuri austeritate Ungaria, #politica economica interventionista , #Ungaria