Ecofin taie 495,2 milioane de euro destinate Ungariei

Marti, 13 Martie 2012, ora 19:20
1199 citiri
Ecofin taie 495,2 milioane de euro destinate Ungariei

Consiliul ministrilor europeni ai economiei si de finante (Ecofin) a adoptat marti o decizie de a suspenda, incepand din 1 ianuarie 2013, 495,2 milioane de euro alocate Ungariei prin fondurile de coreziune.

De asemenea, a recomandat lansarea procedurii de deficit excesiv vizand Budapesta, in cazul in care nu isi va corecta deficitul bugetar pentru a respecta normele europene.

Aceasta este prima data cand a fost invocata o clauza de suspendare a angajamentelor de la infiintarea fondului de coeziune, in 1994.

Cele 495,2 milioane de euro inghetate in cazul Ungariei reprezinta 0,5% din PIB si 29% din totalul fondurilor prevazute pentru 2013.

Consiliul ministrilor europeni ai economiei si de finante va analiza din nou dosarul in 22 iunie si ar putea anula decizia de marti, daca Ungaria aplica masurile de corectie necesare.

La 11 ianuarie, Comisia Europeana a stabilit ca Ungaria nu a luat masuri efective pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB pana in 2011, asa cum se angajase, si a propus Consiliului de Ministri aplicarea procedurii de suspendare. La 24 ianuarie, Consiliul de Ministri si-a dat acordul pentru suspendarea a celor 495,2 milioane de euro din fondurile de coeziune pe 2013.

Actualele reglementari privind fondurile de coeziune prevad suspendarea totala sau partiala a fondurilor in cazul in care o tara nu ia masurile necesare pentru a-si corecta deficitul bugetar excesiv.

Ungaria este monitorizata pentru deficit excesiv inca de la aderarea sa la Uniunea Europeana, in 2004. Budapesta a anuntat CE ca deficitul bugetar pe 2011 a fost de 3,5%. Cifra a fost insa atinsa ca urmare a unor masuri speciale echivalente cu aproape 10% din PIB - activele fondurilor de pensii private, echivalente cu 9,75% din PIB au fost transferate la stat si aplicarea unor taxe speciale. Fara aceste masuri, deficitul s-ar fi ridicat la 6% din PIB.

#ecofin summit ue, #Ecofin taie fondurile Ungariei, #Ungaria fonduri taiate, #fonduri Uniunea Europeana , #Ungaria