Controversata Constitutie a Ungariei intra in vigoare

Duminica, 01 Ianuarie 2012, ora 15:01
1481 citiri
Controversata Constitutie a Ungariei intra in vigoare

Noua Constitutie cu puternice accente nationaliste a Ungariei, dorita de premierul Viktor Orban, a intrat in vigoare duminica, instaurand reformele foarte controversate privind Banca centrala, justitia si legea electorala, in pofida criticilor internationale, transmite AFP.

Viktor Orban, denuntat ca "autocrat" de opozitia de stanga si ecologista si de numeroase organizatii ale societatii civile, a remodelat in 18 luni Ungaria dupa chipul sau, sfidand criticile Uniunii Europene legate de compatibilitatea acestor legi cu dreptul comunitar, si ingrijorarile SUA fata de starea democratiei in Ungaria.

In noua lege fundamentala, denumirea "Republica Ungaria" dispare, fiind inlocuita cu "Ungaria", si este inscrisa o referire explicita la Dumnezeu, prin sintagma "Dumnezeu ii binecuvanteaza pe unguri".

Profitand de majoritatea parlamentara de doua treimi a partidului sau conservator FIDESZ, premierul Viktor Orban a dat valoare constitutionala unor legi, care nu vor putea fi modificate decat cu o majoritate identica. Este insa putin probabil ca, pe viitor, un guvern provenit din actuala opozitie va dispune de un asemenea procent in parlament.

O astfel de lege este cea a "stabilitatii financiare", care statueaza taxa unica de 16% pe venit si va face foarte dificila instaurarea de masuri fiscale de urgenta in cazul unui deficit public in cadere libera.

In domeniul politic, Constitutia ii face retroactiv "responsabili de crimele comuniste" comise pana in 1989 pe liderii actualului partid socialist (ex-comunist), in timp ce, in plan religios, reduce de la circa 300 la 114 comunitatile beneficiare de subventii publice.

Noua lege fundamentala face referire si la viata privata, decretand embrionul ca fiinta umana inca de la debutul sarcinii, si alimentand temerile societatii civile si ale opozitiei ca avortul va deveni dificil. De asemenea, textul stipuleaza ca o casatorie nu poate avea loc decat intre un barbat si o femeie, excluzand astfel casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Aceste modificari legislative au loc pe fondul instalarii in toate functiile-cheie ale statului a unor apropiati ai lui Orban, multi dintre acestia cu mandate de 9 sau 12 ani, al concedierii masive a jurnalistilor incomozi, precum si al devalorizarii forintului cu peste 20% fata de euro in ultimele trei luni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Constitutie Ungaria, #masuri controversate Ungaria, #influenta Banca Centrala Ungaria , #Ungaria