CE nu are obiectii la decizia Ungariei de a elimina accizele la transportul feroviar si fluvial

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 17:42
1227 citiri
CE nu are obiectii la decizia Ungariei de a elimina accizele la transportul feroviar si fluvial

Comisia Europeana a decis miercuri sa nu ridice obiectii fata de decizia Ungariei de a rambursa ori de a excepta de la plata accizelor in transportul feroviar si navigarea fluviala pentru a incuraja utilizarea lor, reducerea poluarii si a altor costuri externe aferente sectorului de transporturi, informeaza NewsIn.

Ungaria va aplica pana la 30 aprilie 2017 exceptarea de la plata accizelor asupra carburantului folosit pentru navigarea interna ori rambursarea acestora, precum si exceptarea de la plata accizelor pentru carburantul folosit in transportul feroviar. Masurile sunt conforme directivei privind taxarea energiei, se mai precizeaza in comunicatul Comisiei.

Costurile externe in transportul feroviar si fluvial sunt net inferioare celor pentru transportul rutier, in ce priveste accidentele, schimbarile climatice si poluarea atmosferica, considera CE.

Deoarece aceste sectoare de transport dispun de capacitati inutilizate semnificative, ele ar putea contribui, totodata, la preluarea traficului de pe tronsoanele rutiere aglomerate.

Transportul rutier al marfurilor nu este expus costurilor externe, astfel ca este convenabila reducerea discrepantei intre costurile operatiunilor de transport combinat si ale celui de transport rutier, in scopul de a avantaja sectoarele de transport mai ecologice.

Ca modalitate practica, Ungaria a ales exceptarea si rambursarea drepturilor de accize.

 

#ce, # decizie, # accize, # transport, # eliminare , #Ungaria