CCIA Arad, partener intr-un proiect de peste 4 milioane euro

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 23:36
1227 citiri
CCIA Arad, partener intr-un proiect de peste 4 milioane euro

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad este partener, alaturi de mai multe institutii din Ungaria, intr-un proiect cu finantare europeana in valoare de peste 4,1 milioane euro, in cadrul caruia va fi construit un centru expozitional in tara vecina, la Bekescsaba. 

De asemenea, in cadrul proiectului este prevazuta extinderea complexului expozitional Expo Arad, cu un centru de conferinte.

Institutiile din Ungaria implicate in proiectului AB-Expo, realizat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera HURO 2007-2013, sunt autoguvernarea judetului Bekes, Fundatia de Interes Public pentru Dezvoltarea Localitatii si Dezvoltare Regionala a Intreprinzatorilor Judetului Bekes, Camera de Comert.

Reprezentantii institutiilor maghiare implicate in proiect au anuntat ca noul centru expozitional va fi realizat in sistem P + 1, parterul urmand sa cuprinda o sala de expozitii, incaperi auxialiare, birouri si o sala de conferinte de 100 de locuri.

"In centrul expozitional, care va fi construit in apropierea aeroportului din Bekescsaba, vor fi organizate expozitii, conferinte, intalniri de afaceri, a caror rezultate se vor reflecta asupra mediului economic transfrontalier", a spus Kovacs Iudit, vicepresedintele Consiliului Judetean Bekes.

Nicolae Grosan, directorul Expo Arad International le-a recomandat partenerilor maghiari sa construiasca complexul expozitional in afara localitatii, asa cum este si la Arad.

Acesta a mai adaugat ca la targurile organizate la Arad expun, anual, aproximativ 800 de firme, dintre care jumatate sunt din afara Aradului.

Reprezentantul Camerei de Comert Bekes, Szacsai Csaba, a sustinut ca, dupa terminarea complexului expozitional de la Bekescsaba, intre cele doua judete partenere in proiect va fi o situatie competitiva, dar "cele doua orase vor putea oferi oportunitati pentru investitorii din ambele tari".

In cadrul aceluiasi proiect, la Arad se va construi un centru de conferinte, care va avea o sala cu o capacitate de 650 de locuri si una cu 300 de locuri, precum si un restaurant cu 70 de locuri.

Cele doua localitati vor colabora si in ceea ce priveste sincronizarea activitatii de ocrotire a mediului, respectiv a activitatii de afaceri, precum si in sustinerea intreprinzatorilor mici si mijlocii din zona transfrontaliera, prin stimularea inovatiilor, promovarea produselor si antreprizelor locale, dezvoltarea infrastructurii economice specializate.

Totodata, se mai doreste dezvoltarea logisticii infrastructurii de drumuri si de cale ferata, elaborarea unui plan comun de activitate pentru dezvoltarea economiei pe axa Bekescsaba - Arad, dar si prezentarea ofertelor si cererilor locale pentru intreprinzatori mici si mijlocii in amblele parti ale frontierei.

Perioada de derulare a proiectului este septembrie 2010 - august 2012, iar valoarea totala a acestuia este de 4.169.304 euro, din care 2.584.536 euro este partea de contributie a Autoguvernarii judetului Bekes, 1.534.264 euro este partea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad.

#CCIA, #finantarea europeana , #Ungaria