Barroso: Ungaria, intr-o "situatie delicata"

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 00:25
1452 citiri
Barroso: Ungaria, intr-o "situatie delicata"

Ungaria este intr-o "situatie delicata", iar guvernul trebuie sa accelereze consolidarea finantelor publice, a declarat presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, la finalul unei intrevederi la Bruxelles cu premierul ungar Viktor Orban, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Seful guvernului ungar s-a intalnit cu presedintele CE pentru a obtine acordul Uniunii Europene (UE) in privinta unui deficit bugetar peste limita convenita pentru 2010.

Ungaria, prima tara din UE care a primit un pachet de asistenta financiara din cauza crizei, "este intr-o situatie foarte delicata", a spus Barroso in timpul unei conferinte comune cu Orban. Seful executivului comunitar a respins afirmatia anterioara ale premierului ungar ca avansul economic reprezinta o prioritate asupra consolidarii finantelor.

"Mesajul nostru pentru Ungaria si alte state este ca ar trebui sa accelereze consolidadrea fiscala si nu sa o relaxeze. Nu ar trebui sa opunem consolidarea fiscala cresterii. Fara disciplina fiscala nu vom inregistra crestere economica", a declarat Barroso reporterilor.

Cabinetul premierului Orban a respins necesitatea unor noi masuri de austeritate, iar ministrul Economiei si Finantelor, Gyorgy Matolcsy, a afirmat ca accelerarea avansul economiei are prioritate fata de consolidarea finantelor.

Orban, care a catalogat deficitul bugetar de 3,8% asumat de Ungaria pentru 2010 ca nesustenabil, a declarat, joi, ca este hotarat sa reduca deficitul bugetar.

Seful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat, in saptamana aceasta, ca deficitul bugetar al tarii ar putea ajunge la 7,5% din PIB.

"Comentariile legate de Grecia au speriat pietele. Daca guvernul creste deficitul bugetar la 7-8% din PIB in acest an, fara perspective de imbunatatire in 2011, ar putea exista retrageri masive de pe piata obligatiunilor iar presiunea asupra forintului ar putea creste", a afirmat Manik Narain, analist la divizia din Londra a grupului financiar UBS.

Vicepresedintele Fidesz, Lajos Kósa, a afirmat ca economia Ungariei este intr-o situatie mai grava decat se astepta noul guvern, iar tara are "sanse foarte mici" de a evita soarta Greciei. 

#ungaria, #grecia, #barroso, #criza , #Ungaria