Barroso: Am primit asigurari scrise de la Viktor Orban ca va opera modificari legislative

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 21:14
1027 citiri
Barroso: Am primit asigurari scrise de la Viktor Orban ca va opera modificari legislative

Presedintele Viktor Orban a dat asigurari ca Ungaria va modifica aspectele legale controversate din noua constitutie ungara, a anuntat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

"Astazi am primit o scrisoare de la premierul Orban ca reactie la cele trei decizii luate de Comisie marti. El si-a exprimat intentia de a schimba legile respective si de a conlucra cu Comisia Europeana in zilele urmatoare pentru a gasi solutii juridice la problemele ridicate", a spus Barroso, referindu-se la declansarea procedurii de infringement contra Ungariei.

Comisia Europeana i-a trimis marti Ungariei trei scrisori de notificare oficiala (prima faza a procedurii de infringement), dupa ce a ajuns la concluzia ca legislatia ungara este contrara dreptului UE deoarece pune in discutie independenta bancii centrale si a autoritatilor pentru protectia datelor si contine masuri care afecteaza sistemul judiciar.

Executivul UE va discuta cu autoritatile ungare alte cateva aspecte conexe pentru a stabili daca, in conformitate cu dreptul UE, sunt necesare actiuni suplimentare, in special cu privire la independenta sistemului judiciar.

Autoritatile ungare au la dispozitie o luna pentru a raspunde ingrijorarilor exprimate de Comisie.

La randul sau, premierul Viktor Orban, prezent miercuri in Parlamentul European, a adoptat un ton conciliant.

"Problemele ar putea fi rezolvate rapid si facil", a afirmat el, dupa care Barroso a precizat ca executivul UE, gardianul tratatelor europene, "nu va ezita sa ia masuri suplimentare in functie de raspunsurile ce ii vor fi date de autoritatile ungare".

#Barroso constitutie Ungaria, #Orban modificari constitutie Ungaria, #Comsia Europeana modificari Constitutie Ungaria , #Ungaria