Banca Ungariei mentine dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 5,25%

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 17:18
1256 citiri
Banca Ungariei mentine dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 5,25%

Banca centrala a Ungariei a mentinut, luni, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 5,25%, pentru a sasea luna consecutiv, cu scopul de a sustine cursul forintului, transmite Bloomberg, precizeaza Mediafax.

Majoritatea analistilor consultati au anticipat decizia institutiei financiare.

Premierul Viktor Orban intentioneaza sa compenseze reduceri la impozite aplicate companiilor si populatiei prin introducerea unor taxe temporare pentru domeniile energetic, telecomunicatii, bancar si retail, respectiv prin redirectionarea catre bugetul de stat a contributiilor la sistemele de pensii private.

Consiliul Fiscal, organizatie independenta, a anuntat ca masurile vizate nu vor fi suficiente pentru a compensa reducerile de impozite si genereaza nesiguranta in randul investitotrilor.

"Pana la clarificarea tuturor incertitudinilor si incheierea procedurilor legate de buget, banca centrala va ramane, probabil, prudenta", a afirmat Gyorgy Barta, economist la Intesa Sanpaolo Ungaria, intr-o nota transmisa inainte de anuntarea deciziei de politica monetara.

Banca centrala nu are posibilitatea de a reduce "semnificativ" dobanda de politica monetara, intrucat o astfel de decizie ar putea deprecia forintul, amplificand povara asupra populatiei cu imprumuturi in valuta, a afirmat, la inceputul lunii ocotombrie, viceguvernatorul Ferenc Karvalits.

#dobanda politica monetara Banca Ungaria , #Ungaria