Banca Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat Romania

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:57
1658 citiri
Banca Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat Romania

Banca Nationala a Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat tari similare, precum Slovacia, Cehia, Polonia si Romania, a declarat presedintele bancii, Andras Simor, avertizand impotriva riscurilor implementarii de politici neconventionale sub o noua conducere a institutiei.

"Trebuie sa subliniem ca Banca Nationala a Ungariei a folosit masuri extensive pentru a reduce impactul crizei asupra economiei Ungariei. Am folosit cele mai multe din masurile folosite de alte banci centrale in lume si semnificativ mai multe decat oricare alta tara similara - ma refer la tari din regiune precum Slovacia, Cehia, Polonia si Romania", a declarat Simor intr-un interviu pentru Bloomberg.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) a utilizat masuri pentru cresterea lichiditatii pe pietele valutare, pentru a tempera volatilitatea forintului, si a imbunatatit lichiditatea pietei forintului si a finantarilor in moneda nationala pentru bancile locale, a adaugat el.

In plus, institutia a intervenit pentru perioade limitate pe anumite piete care nu functionau corespunzator, precum cele ale obligatiunilor guvernamentale si obligatiunilor ipotecare, a spus seful MNB.

"Istoricul nostru de utilizare a instrumentelor neconventionale este excelent. Am facut mai mult decat oricine din regiune si am incercat toate instrumentele disponibile pentru o economie de piata emergenta, de dimensiuni mici si deschisa", a afirmat Simor.

Mandatul lui Simor urmeaza sa se incheie in martie. Banca centrala a Ungariei a fost criticata constant de guvernul condus de Viktor Orban pentru politicile monetare insuficient de relaxate pentru sustinerea economiei. Orban si partidul de guvernamant, Fidesz, au afirmat ca banca ar fi trebuit sa reduca mai mult si mai rapid dobanda de politica monetara si sa adopte masuri monetare mai puternice de incurajare a economiei.

Favorit pentru preluarea postului de presedinte al MNB este actulul ministru al Economiei, Gyorgy Matolcsy, "varful de lance" al guvernului ungar in privinta politicilor economice neconventionale.

Ministerul Economiei de la Budapesta a fost implicat in ultimele saptamani intr-un conflict cu firma de cercetare a lui Nouriel Roubini, Roubini Global Economics. Ministerul a acuzat firma de cercetare ca a cauzat deprecierea forintului prin recomandari de vanzare a monedei ungare catre clienti.

Deprecierea a fost, insa, atribuita de analistii din piata financiara unor comentarii ale ministrului Economiei, Gyorgy Matolcsy, favorabile unui forint mai slab. Ministerul a negat ca declaratiile lui Matolcsy ar reprezenta motivul deprecierii.

Un analist de la Roubini Global Economics a declarat, in aceasta saptamana, ca Ungaria este din punct de vedere economic cea mai slaba veriga din regiune, din cauza indatorarii si fundamentelor macro,o alta veriga slaba fiind Romania, cu diferenta ca guvernul de la Bucuresti pare serios in relatia cu FMI.

"Ungaria este cea mai slaba veriga", din cauza indatorarii externe, cea mai ridicata din regiune, precum si a fundamentelor macroeconomice mai slabe decat cele ale vecinilor, a declarat analistul RGE Jelena Vukotic, intr-un interviu pentru un blog al Concorde Fund Management, preluat de publicatia ungara Portfolio. De asemenea, bancile din Ungaria depind puternic de institutiile de credit din zona euro si de stabilitatea uniunii monetare, a adaugat Vukotic.

Cealalta veriga slaba este Romania, a spus analistul, notand ca principala diferenta consta in faptul ca guvernul roman este aparent serios in privinta incheierii unui acord cu FMI si probabil va reinnoi actuala intelegere, care expira in martie.

#masuri anticriza Ungaria, #masuri Banca Nationala Ungariei, #politici neconventionale Banca Ungariei, #politica monetara Magyar Nemzeti Bank MNB, #crestere lichiditate piete valutare Ungaria, #criza economica Ungaria , #Ungaria