Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Nationala a Ungariei a inceput sa inaspreasca politica monetara

Banca Nationala a Ungariei a inceput sa inaspreasca politica monetara


Banca Nationala a Ungariei (NBH) a facut marti primul pas spre eliminarea stimulentelor monetare de dupa 2011, demarand procesul de inasprire a politicii monetare.

Comitetul de politica monetara de la Banca Nationala a Ungariei a mentinut marti dobanda de baza la 0,90%. In schimb, NBH a majorat dobanda la depozitele overnight constituite de bancile comerciale la banca centrala de la minus 0,15% pana la minus 0,05%, transmite Bloomberg.

Decizia oficialilor de la NBH vine dupa o accelerare a inflatiei de baza peste tinta de 3% avuta in vedere de banca centrala, ca urmare a lipsei de forta de munca si a cresterii consumului. Majorarile salariale de doua cifre au dus indicatorul de crestere a preturilor urmarit de NBH la 3,2% in luna februarie, ceea ce i-a facut pe unii oficiali sa spuna ca inasprirea politicii monetare poate incepe.

Tot marti, Banca Nationla a Ungariei a dat publicitatii noul raport pe inflatie, conform caruia NBH si-a majorat prognoza de inflatie pe acest an cu 0,2 puncte procentuale pana la 3,1%, in timp ce prognoza pe 2020 a fost majorata cu 0,1 puncte procentuale, comparativ cu precedentele estimari din decembrie, pana la 3,1%.

"Presiunile inflationiste vor conduce la continuarea normalizarii politicii monetare in lunile urmatoare", a declarat Marcin Kujawski, analist la Nomura International Plc.

Sub conducerea lui Gyorgy Matolcsy, aflat in fruntea NBH din luna martie 2013, Banca Centrala a Ungariei a implementat mai multe masuri de relaxare monetara pentru reducerea costului creditului si sa inunde economia cu bani ieftini pentru a sustine politica guvernamentala destinata stimularii cresterii economice. Dobanzile reduse au generat un boom al creditarii, insa inflatia de baza a crescut constant in ultimele luni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2105 ori
Citeste mai multe desprepolitica monetara Ungaria